O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Međunarodni je dan akcije za rijeke

1/1
Međunarodni je dan akcije za rijeke
Međunarodni je dan akcije za rijeke
Objavljeno: 14-03-2023

OTOČAC – Danas je Međunarodni dan akcije za rijeke. Obilježava se 14. ožujka kako bi se podigla svijest o važnosti rijeka. Notorna je to valjda činjenica da su rijeke i porječja najveći sustavi bioraznolikosti na Zemlji, ali i da su rijeke najviše eksploatirane, pa je time negativan utjecaj čovjeka na njima i te kako vidljiv.

Ako ćemo o tom negativnom, katastrofalnom utjecaju čovjeka na rijeke, onda kao eklatantni primjer može poslužiti rijeka Gacka. Od nekadašnjih njenih 60-ak kilometara toka, sada je (pre)ostalo tek 11 kilometara. Ali i na tih 11 je ljudska pohlepa zinula, žele neki, imena će im u povijesti ostati posramljena, iskoristiti što više mogu, žele Gacki oduzeti vodu, svesti je na nekakav potočić, sličan rijeci Jordan u Izraelu. Jer njima treba čista voda, tjeraju biznis u turizmu, žele se igrati velikih gospodarstvenika, u skoroj budućnosti prodavati tu vodu diljem svijeta i bogatiti se, a za rijeku, ma njih nimalo nije briga. A vode imaju, nije da nemaju, i te kako će je imati jer će u budućem jezeru u Kosinju biti vode za „pola Hrvatske“. Ali su oni zinuli, gle čuda, baš na Gacku. I gadno se štrpaju ne bi li kojekakvim pritiscima i političkim smicalicama progurali tu svoju bolesnu ideju.

Ne samo na Međunarodni dan akcije za rijeke, već je to dužnost svakog dana, misli li ova civilizacija u budućnosti uopće opstati, napraviti korak naprijed u zaštiti, očuvanju ili restauraciji rijeka i rječica. Dobro ste pročitali – u restauraciji. Hoće reći – popraviti što se dade popraviti, vratiti u prvobitno stanje što se dade vratiti, a ne još uništavati. U svijetu to već uvelike rade.

Odgovornost je na svima, ne samo onima koji žive uz Gacku, i na onima daleko od Gacke, onima koji i sada piju njenu vodu i hvale se velikim (turističkim) prosperitetom. Odgovornost je i na domicilnoj politici, na njoj najviše, jer povijest će suditi onima koji učiniše grijeh propusta, odnosno nečinjenja, koji ne pisnuše i ne dignuše glas protiv uništavanja svoje rijeke.

Zato sretan vam Međunarodni dan akcije za rijeke, naglasak je na – akciji!

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom