O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U 2022. provedeno 32.633 veterinarskih pregleda gospodarstava

1/1
U 2022. provedeno 32.633 veterinarskih pregleda gospodarstava
U 2022. provedeno 32.633 veterinarskih pregleda gospodarstava
Objavljeno: 17-02-2023

OTOČAC - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je sa suradnicima u srijedu u nazočnosti načelnika Sektora za veterinarski nadzor i nadzor sigurnosti hrane DIRH-a Gordana Jerbića i predsjednika Hrvatske veterinarske komore Ivana Zemljaka i suradnika održala sastanak o veterinarskim pregledima gospodarstava obavljenih u protekloj godini, kao i mogućnosti unaprjeđenja provedbe istih u tekućoj godini.

Naime, Ministarstvo poljoprivrede prošle je godine ponovno pokrenulo provedbu veterinarskih pregleda na gospodarstvima koja drže životinje, koje obavljaju ovlašteni veterinari nadležnih veterinarskih organizacija, a za provedbu je bilo osigurano gotovo 2 milijuna eura, dok su u svrhu što kvalitetnijih i učinkovitijih pregleda gospodarstava održane i edukacije uključenih veterinara.

Predstavnici Hrvatske veterinarske komore ovom su prilikom iskazali zadovoljstvo provedbom predmetnih aktivnosti i iskazali spremnost za nastavak provođenja veterinarskih pregleda gospodarstva u punom opsegu. Sudionici sastanka složili su se kako je razvijena kvalitetna infrastruktura i kapaciteti te oformljena dragocjena baza podataka koja će poslužiti u svrhu racionalnijeg korištenja resursa za implementaciju mjera u području zdravlja životinja i sigurnosti hrane.

Jedna od ključnih zadaća veterinarskog pregleda gospodarstva je i edukacija subjekta (posjednika) u cilju sprječavanja nepravilnosti i jačanja razine znanja koja je subjektima nužna za poslovanje i jačanje stočarske proizvodnje. Subjekti su educirani o važnosti provedbe biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja pojave i širenja zaraznih bolesti životinja te informirani o pravima i obvezama koje proizlaze iz veterinarskih propisa, prvenstveno onim koje se odnose na registraciju prometa, označavanje, liječenje i dobrobit životinja. Osim navedenog veterinarski pregledi gospodarstva koristan su alat za ažuriranje podataka o brojnom stanju objekata odnosno farmi i broja životinja u Hrvatskoj – vele u Ministarstvu poljoprivrede.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom