O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sjećanje na 402 ubijena djeteta u Domovinskom ratu

1/2
Sjećanje na 402 ubijena djeteta u Domovinskom ratu
Sjećanje na 402 ubijena djeteta u Domovinskom ratuSjećanje na 402 ubijena djeteta u Domovinskom ratu
Objavljeno: 12-06-2022

SLAVONSKI BROD - Dvadeseti u nizu susret sjećanja na 402 poginule djece u Hrvatskoj u Domovinskom ratu pod nazivom "Mali križ - velika žrtva" održan u subotu u Slavonskom Brodu okupio je sedamdesetak roditelja i civilnih stradalnika u Domovinskom ratu iz raznih krajeva Hrvatske.

U organizaciji Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika u Domovinskom ratu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, susret je započeo u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva misom zadušnicom koju je predvodio vlč. Ivan Begović. U homiliji naglasio je kako je roditeljima poginule djece trebalo 30 godina tišine i borbe da im se konačno prošle godine priznalo da su žrtve rata te da ostvaruju svoja prava.

Svjestan kako roditeljima ništa ne može nadoknaditi gubitak djeteta jer je i sam kao dijete u Domovinskom ratu u svojim rodnim Vinkovcima  doživio teško ranjavanje, roditeljima je poručio: „Dok se danas sjećamo poginule djece možemo samo reći više od 400 hvala svakom roditelju koji je dao te živote. Hvala toj djeci koja su stup neovisnosti Republike Hrvatske. Bol je tu, ona će uvijek biti. I nakon 30 godina je ista, jer roditelji ne mogu zaboraviti svoje dijete. Bol nosimo u svome srcu, ali kao vjernici zahvaljujemo Gospodinu što nam je darovao vrijeme provedeno s tom djecom. Iako nisu s nama njihovu prisutnost osjećamo u našim mislima, molitvama. Pozvani smo biti oni koji će i dalje izgrađivati mir u sebi, svojim obiteljima, svijetu“, rekao je uz ostalo vlč. Begović.

Zahvalio je roditeljima što su došli na susret, što su sudjelovanjem na misi pokazali da vjeruju da ih njihova djeca prate zagovorom pred licem Božjim. Premda je prošlo 30 godina spomen na njihovu poginulu djecu i bližnje još je bolan, rekli su neki od nazočnih roditelja, posvjedočivši kako im puno znače ti susreti na kojima se pomole, utješe, jer jedni druge najbolje razumiju.

Nakon mise u parku Šetalište braće Radića nastavljen je prigodan program uz polaganje vijenaca, cvijeća i svijeća podno spomen obilježja “Prekinuto djetinjstvo”  kod kojeg se svake godine, pa tako i ove, odaje počast najmlađim hrvatskim ratnim žrtvama, kojih je samo u Slavonskom Brodu bilo čak 28. Riječ je o spomen obilježju podignutog 2016., koji kroz motiv slagalice (puzzli) u kojoj nedostaju dvije, simbolizira nedovršene životne slagalice, nedoživljene mladosti, nakon što su tolika djeca prerano postala anđeli na nebu. Najmlađoj žrtvi bilo je šest mjeseci, a najstarijoj 18 godina.

Vijence su položili i zapalili svijeće izaslanstva: roditelja poginule djece, Ureda predsjednika, Hrvatskog sabora, Vlade RH , Ministarstva hrvatskih branitelja, Brodsko-posavske županije, Grada Slavonskog Broda, Zajednice udruga hrvatskih stradalnika iz Domovinskog rata, udruga proizišlih ih Domovinskog rata, vojske, policije te civilni stradalnici rata.

Prigodnim pjesmama program je animirala vokalna skupina Ad astra. Djeci koja su u ratu nedužno stradala u svojim dvorištima, parkovima, na ulicama grada poklonili su se i učenici 4. razreda OŠ “Bogoslav Šulek” koji su se prigodnim recitalom i polaganjem bijelih ruža prisjetili svojih vršnjaka i tako poslali još jednom poruku da u tom gradu nikada neće biti zaboravljeni.

Predsjednica Zajednice udruga civilnih žrtava Domovinskog rata Julijana Rosandić potvrdila je da je napokon počelo izdavanje rješenja na osnovi novog Zakona o pravima civilnih žrtava iz Domovinskog rata. Najavila je da će Zajednica udruga svoju aktivnost usmjeriti na konačno imenovanje odgovornih za stradanja civila tijekom Domovinskog rata.

Susret je nastavljen zajedničkim druženjem uz ručak u restoranu Kristal.  Ta se svečanost organizira svake godine kako bi se odala počast  poginulima i od zaborava očuvala istina o najmlađim stradalnicima u Domovinskom ratu, i to u Slavonskom Brodu, gradu koji je postao simbol stradanja djece.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom