O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

1,2 milijuna kuna potpore pčelarima zbog pomora pčelinjih zajednica

1/1
1,2 milijuna kuna potpore pčelarima zbog pomora pčelinjih zajednica
1,2 milijuna kuna potpore pčelarima zbog pomora pčelinjih zajednica
Objavljeno: 27-05-2022

OTOČAC - Ministarstvo poljoprivrede je 26. svibnja, u postupak e-savjetovanja uputilo Program potpore pčelarima za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica u ovoj godini. Riječ je o Programu vrijednom 1,2 milijuna kuna koji sadrži mjeru naknade izgubljene dobiti pčelarima zbog prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčelinjih zajednica tijekom travnja i svibnja ove godine. 

Provedbom Programa kroz mjeru naknade za pokriće dijela izgubljene dobiti od trženja pčelinjih proizvoda izravno će se utjecati na saniranje ekonomskih posljedica zbog izgubljene dobiti uslijed prestanka proizvodnje uzrokovane pomorom pčela na pčelinjacima. Također, korisnicima će se na ovaj način osigurati mogućnost daljnjeg ostanka u sektoru pčelarstva, što bi imalo direktan utjecaj na osiguranje brojnosti pčelinjih zajednica, na nastavak daljnjeg uspješnog oprašivanja poljoprivrednih i samoniklih usjeva i na kontinuiranu proizvodnju pčelinjih proizvoda, a neizravno na ponovo vraćanje nazočnosti pčela na isto područje u svrhu očuvanja biološke raznolikosti.

Potpora se dodjeljuje pčelarima koji su upisani i ažurirani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka u skladu s člankom 129. Zakona o poljoprivredi, a kod kojih je Državni inspektorat potvrdio pomor pčelinjih zajednica tijekom travnja i svibnja – priopćava Ministarstvo poljoprivrede.

M.K. .

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!