O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Državna geodetska uprava predstavila projekt evidentiranja u zaštićenima područjima

1/1
Državna geodetska uprava predstavila projekt evidentiranja u zaštićenima područjima
Državna geodetska uprava predstavila projekt evidentiranja u zaštićenima područjima
Objavljeno: 19-05-2022

GOSPIĆ  – Državna geodetska uprava je u Gospiću u Parku prirode Velebit održala javnu tribinu na kojoj je okupljenima predstavljen projekt Evidentiranje posebnog pravnog režima kao doprinos učinkovitijem upravljanju u zaštićenim područjima. Projekt skraćenog naziva EPPR obuhvaća osam nacionalnih parkova i 10 parkova prirode unutar kojih su i dva stroga rezervata.

Za većinu zaštićenih područja se ne zna točno koje katastarske čestice se nalaze unutar njihovih granica i one ne postoje u službenim registrima. Zbog neutvrđenih vanjskih granica zaštićenih područja tijela koja njima upravljaju često nailaze na poteškoće tijekom sprečavanja radnji koje su u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti prirode. EPPR će stvoriti preduvjete za evidentiranje u službenim registrima u svim zaštićenim područjima koja su i dio ekološke mreže Natura 2000 iz kategorije NP. Ujedno će doprinijeti jačanju svijesti javnosti omogućavanjem uvida u ažurne, točne i transparentne informacije o statusima i pravima u zaštićenim područjima.

Projekt EPPR-a ne će ograničavati prava vlasnika na zaštićenim područjima. Sve zakonske odredbe već se primjenjuju prema Zakonu o zaštiti prirode.

Javna tribina u PP Velebit je ujedno i početak javnog uvida koji će trajati mjesec dana, odnosno do 18. lipnja. Svi zainteresirani u tom periodu mogu provjeriti je li njihova čestica unutar granica zaštićenog područja. Privatni vlasnici mogu se pritom dodatno informirati o pravima i obvezama kad je riječ o zaštićenim područjima.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. u iznosu 31 milijun kuna a ukupna vrijednost projekta je 36,6 milijuna kuna. Rok za završetak projekta je 31. prosinca ove godine.

M.K.S./M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!