O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije na zagrebačkom groblju Mirogoj

1/1
Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije na zagrebačkom groblju Mirogoj
Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije na zagrebačkom groblju Mirogoj
Objavljeno: 14-05-2022

ZAGREB - Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Hrvatskoga križnog puta održana je danas kod Središnjeg križa na groblju Mirogoj u Zagrebu. 

Za žrtve katolike molio je generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije dr. Krunoslav Novak. Dovu za žrtve islamske vjerske zajednice izrekao je zamjenik glavnog imama zagrebačkog Mersad efendija Kreštić.

Novak je rekao da u poštovanju svake ljudske žrtve ne može biti razlike, ni rasne, ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke.  -Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije, bez ikakva suda i dokaza krivnje, uvijek su i posvuda teški zločin pred Bogom i pred ljudima. Poštujući svaki ljudski život, danas se spominjemo onih kojima je život bio nasilno oduzet. U Kristu gledamo umiranje koje je obuhvatilo sve patnje prošlih, sadašnjih i budućih vremena. Ovdje smo zajedno jer vjerujemo da je po Kristovom uskrsnuću smrt uništena i da nas ništa, pa čak ni smrt, ne može rastaviti od Kristove ljubavi - kazao je Novak.

Kod Središnjeg križa na Mirogoju položeni su vijenci. Zajednički vijenac predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika hrvatske Vlade položio je predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u pratnji izaslanika predsjednika hrvatske Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana. U izaslanstvu su bili i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner, Ante Sanader, zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Resler te zastupnice i zastupnici u Hrvatskom saboru.

U ime Počasnog bleiburškog voda vijenac je položio Milan Kovač, zamjenik predsjednika Počasnog bleiburškog voda, Vice Vukojević, počasni predsjednik, Vladimir Šeks, predsjednik Nadzornog odbora, Antun Suić, član Časnog suda i Zlatko Grošanić, rizničar Počasnoga bleiburškog voda.

Obilježavanje 77. obljetnice Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda u svibnju 1945. godine organizirao je Počasni bleiburški vod, suorganizator u liturgijskom djelu je Hrvatska biskupska konferencija, pokrovitelj je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine. Najavljeno je također da će se 29. svibnja komemoracija održati i u Bosni i Hercegovini.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!