O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

HKUD Željezničar iz Osijeka svojim nastupom sinoć otvorio 21. Smotru folklora Otočac

1/6
HKUD Željezničar iz Osijeka svojim nastupom sinoć otvorio 21. Smotru folklora Otočac
HKUD Željezničar iz Osijeka svojim nastupom sinoć otvorio 21. Smotru folklora OtočacHKUD Željezničar iz Osijeka svojim nastupom sinoć otvorio 21. Smotru folklora OtočacHKUD Željezničar iz Osijeka svojim nastupom sinoć otvorio 21. Smotru folklora OtočacHKUD Željezničar iz Osijeka svojim nastupom sinoć otvorio 21. Smotru folklora OtočacHKUD Željezničar iz Osijeka svojim nastupom sinoć otvorio 21. Smotru folklora OtočacHKUD Željezničar iz Osijeka svojim nastupom sinoć otvorio 21. Smotru folklora Otočac
Objavljeno: 09-10-2021

OTOČAC – Sinoć je u Otočcu započela 21. Smotra folklora Otočac. I opet je neka tradicija da organizator, a to je Gacko pučko otvoreno učilište, pozove neko od folklornih društava iz drugih hrvatskih krajeva. Ima to rezona, domaći KUD-ovi su ionako sutradan na Smotri folklora i podložni ocjenjivanju i prosuđivanju njihova nastupa, dok gostujući KUD time nije opterećen. Ovaj puta u goste je pozvan HKUD Željezničar iz Osijeka.

I došli „Šlavonci“, kako to stari Gačani vele, i razvalili. A kako i ne će, ma tko može ostati „drvo drveno“ kada Šlavonci zapjevaju i zaplešu? Tako je i bilo, cijela pozornica se tresla, gotovo da se Učilište drmalo kako su zdušno plesali.

Na pozornicu su izlazili tri puta, na samom početku, u sredini programa Revije narodnih nošnja Ličko-senjske županije, i na samome kraju. Pritom su svaki puta imali drugu nošnju, jednom slavonsku, drugi put baranjsku, a treći put, čini nam se, nošnju prekodravskih Hrvata u Mađarskoj. Naravno da je pjesma i ples bila posebna za svako područje.
HKUD Željezničar je doista veliko i moćno društvo, pjeva, pleše i svira u njemu oko 200 članova, od onih najmlađih pa do odraslih. Društvo je osnovano sada već daleke 1925. godine. U početku se aktivnost odvijala kroz rad pjevačkog zbora i orkestra limene glazbe, a 1930. godine s radom počinje i folklorna te tamburaška sekcija.

U Društvu postoje tri folklorne sekcije, tamburaški orkestar te mješoviti i ženski vokalni sastav.

Društvo je dosada gostovalo tako reći – posvuda.  Bili su u Japanu, Australiji, Francuskoj, Engleskoj, Njemačkoj, Švedskoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Italiji, Portugalu, Turskoj, Rusiji, Poljskoj i Cipru, možda i još ponegdje.

Svakako su Želje Revijalnu večer narodnih nošnja 21. Smotre folklora Otočac podigli veselom atmosferom, što je publika cijenila i znala pljeskom nagraditi.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom