O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Revija narodnih nošnja uspjela

1/12
Revija narodnih nošnja uspjela
Revija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjelaRevija narodnih nošnja uspjela
Objavljeno: 09-10-2021

OTOČAC – Sinoć je započela 21. Smotra folklora Otočac. I to u velikoj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta, vrijeme je bilo vani nikakvo. A i ne treba čuditi, po prvi put u svojoj povijesti Smotra je organizirana u jesen, bila je u početcima to polovicom svibnja, pa premješteno u drugu polovicu lipnja, uvijek kiša pokvari ovakve manifestacije.

Sinoć je održana Revija narodnih nošnja iz folklornih društava iz kontinentalnog dijela Ličko-senjske županije. No nije to bio klasičan izbor, kao dosadašnjih godina, najljepše djevojke i najbolje odjevena momka, ovaj puta je to bilo revijalnog tipa, korona je učinila svoje, lani se smotra nije ni održala, ovo je bio pokušaj (koji je uspio) povratka Smotre.

Na samoj reviji sudjelovali su:

1. za KUD Lipa Sinac - Milan Nikšić i Ines Tonković,

2. za KUD Kraljica Katarina Donji Lapac - Magdalena Šitum i Anđelina Lukenda,

3. za HKUD Perušić iz Perušića - Marinka Sorić i Ivan Tomašević,

4. za KUD Dangubice Kuterevo - Josipa Rončević i Matej Šporčić,

5. za HKUD Široka Kula iz Široke Kule - Katarina Ratković, Ivan Delač, Petra Nikšić i Matej Delač,

6. za FD Otočac iz Otočca - Marijan Netahly, Ružica Dujmović, Loreta Bićanić i Kristijan Devčić.

 

Reviju je pratilo stručno povjerenstvo: Katarina Bušić (Etnografski muzej Zagreb), Krunoslav Šokac (Lado) i Milan Kranjčević (Katedra Čakavskog sabora pokrajine Gacke).

Samo revijalnu večer je svojim nastupom započeo KUD Željezničar iz Osijeka, a zatim je uslijedio onaj (neizbježni) protokolarni dio. Nazočne i sve goste i uzvanike pozdravila je ravnateljica Gackoga pučkog otvorenog učilišta, organizatora Smotre folklora Otočac, Nada Avsec, zatim se prigodnom besjedom obratio otočki gradonačelnik Goran Bukovac i na kraju je Smotru otvorio ličko-senjski župan Ernest Petry.

Stručno povjerenstvo je iskazalo zadovoljstvo prezentiranima nošnjama, uočava se veliki pomak u kvaliteti što se tiče izvornosti i tradicije. Mnoga društva su u tome veoma napredovala, dok su neka ostala na uvriježenim stereotipima. Kako sada stvari stoje bit će potrebno još nešto vremena da se posljednje dvojbe oko tradicijske narodne nošnje svakoga kraja riješe i da se postigne puna ljepota u izvornosti i tradicionalnosti. Neka društva su već nadomak tome. Svakako raduje da je taj napredak vidljiv u onim društvima koje su preuzele mlade snage, što je svojevrsno jamstvo za prenošenje ove vrijedne narodne tradicije u budućnost.

Neki od sudionika su pomno opisali svoju nošnju, dok su neki imali i prave male dramske sekvence, što je publika lijepo primila.

Cijeli program je suvereno vodila Verica Dasović.

M.K.  

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom