O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ovako zbori Ministarstvo o ispravnosti pitke vode iz sustava Kosinj 2 i HE Senj 2

1/3
Ovako zbori Ministarstvo o ispravnosti pitke vode iz sustava Kosinj 2 i HE Senj 2
Ovako zbori Ministarstvo o ispravnosti pitke vode iz sustava Kosinj 2 i HE Senj 2Ovako zbori Ministarstvo o ispravnosti pitke vode iz sustava Kosinj 2 i HE Senj 2Ovako zbori Ministarstvo o ispravnosti pitke vode iz sustava Kosinj 2 i HE Senj 2
Objavljeno: 06-10-2021

OTOČAC – Još 16. kolovoza ove godine upućen je dopis Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja. Upit se sastojao od samo dva pitanja. Jesu li studije utjecaja na okoliša za izgradnju HE Senj 2 i akumulacije Kosinj 2, odnosno donesena Rješenja Ministarstva zaštite okoliša i energetike iz 2018. godine, predvidjela negativan utjecaj na vodoopskrbu Hrvatskog primorja-južni ogranak i je li predviđeno u sklopu izgradnje HE Senj 2 i akumulacije Kosinj 2  razdvajanje vodoopskrbnog sustava od hidroenergetskog.

Odgovor Ministarstva je stigao pohvalno brzo, za 2 dana i što se tiče postavljanih pitanja odgovori su glasili:

„U provedenim postupcima procjene utjecaja zahvata na okoliš utvrđeno je da oba planirana hidroenergetska sustava (HES Kosinj i HE Senj 2) neće imati nikakvih negativnih utjecaja na javnu vodoopskrbu primorja - južni ogranak.“

Tehničko rješenje razdvajanja vodoopskrbnog sustava od sustava HE Senj nije bilo predmet postupaka procjene utjecaja na okoliš za zahvat „Hidroelektrana Senj 2“ niti postupka procjene utjecaja na okoliš za zahvat Hidroenergetskog sustava HES Kosinj.“

Osim odgovora na postavljena pitanja iz Ministarstva je došao i puno širi i opširniji opis u vezi sa, kako se navodi, novim koncepcijskim rješenjem javne vodoopskrbe hrvatskog primorja i otoka Raba i Paga. Između ostalog navodi se da će se istovremeno tim projektom pronaći  tehnički i ekonomski optimalno rješenje koje će dovesti do poboljšanja vodoopskrbe primorja i otoka te zadovoljiti i druge potrebe za vodom u slivu Like i Gacke, a to su navodnjavanje, turizam, šport i rekreacija te zaštita od poplava.

Neočekivano opširan odgovor Ministarstva, izvan opsega postavljenih pitanja, nametnuo je i neka nova pitanja koja smo ponovno uputili Ministarstvu, a neka od njih su:

Zar ne smatrate da bi trebalo sagledati ekologiju i zaštitu prirode i vode prije svega, a tek tada eventualno pronaći novo tehnički  i ekonomski optimalno rješenje za vodoopskrbu hrvatskog primorja i otoka (op. a. - navedena vodoopskrba je ionako već riješena prije 40 godina)?

Zašto se novim koncepcijskim rješenjem predviđa poboljšanje javne vodoopskrbe primorja i otoka kada je po navodima komunalnog poduzeća Vodovod Hrvatsko primorje-južni ogranak  vodoopskrba tj. voda koja se zahvaća na Hrmotinama odlična, a već je i u sklopu izgradnje HE Senj 2 Studijom predviđeno njeno poboljšanje?

Najviše nas je, kao laike, zanimao dio odgovora kojim se navodi da će se osim novog rješenja vodoopskrbe primorja i otoka zadovoljiti i neke druge potrebe stanovništva za vodom, a to su navodnjavanje, turizam, šport, rekreacija. Zamolili smo da nam dostave okvirnu raspodjelu voda rijeke Gacke u skladu sa navedenim ako znamo da u ljetnim mjesecima prema podacima DHM za glavno izvorište Gacke raspolaže s oko 0,7 m3/s vode, a Gacka na sredini toka ima oko 1 do 1,5 m3/s vode (na kraju toka i znatno manje). Podsjetimo da se novim (nepotrebnim) rješenjem vodoopskrbe primorja predviđa zahvaćanje oko 0,7 m3/s vode iz Gacke.  Zanimalo nas je kako preostalu (ako je išta preostalo) vodu rijeke Gacke misle rasporediti za potrebe navodnjavanja, turizma, športa i rekreacije(?!)

Odgovor Ministarstva je stigao za 6 dana, ali ovaj puta ne baš i odgovori na postavljena pitanja.

Pitanja smo ponovo postavili Ministarstvu, u nastavku ćemo objaviti pristigli odgovor.

I.B.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!