O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Proslava Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću

1/3
Proslava Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću
Proslava Uzvišenja Svetog Križa u PerušićuProslava Uzvišenja Svetog Križa u PerušićuProslava Uzvišenja Svetog Križa u Perušiću
Objavljeno: 15-09-2021

PERUŠIĆ - Blagdan Uzvišenja Svetog Križa proslavljen je u utorak 14. rujna u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Perušiću. Poslijepodnevno slavlje predvodio je kancelar i biskupov tajnik Mišel Grgurić.

U suslavlju su bili Mile Šajfar i župnik Kosinja Pero Jurčević, a u asistenciji bogoslov Karlo Špoljarić i ministranti. Kancelar Grgurić u propovijedi je istaknuo da je križ simbol, znak, vrjednota kršćanstva, sredstvo i znak spasenja. „Na križu je umro Krist, kako bi dao Bogu zadovoljštinu za naše grijehe i tako nas spasio. Židovi nisu mogli shvatiti da netko, koga Bog voli i koga šalje da donese ljudima spasenje, umire na križu. Zato je za Židove križ bio sablazan“, rekao je te nadodao da je i apostolima to bilo teško shvatiti.

(…)

No, čovjek današnjice, rekao je, nažalost nije oslobođen progona radi križa. Diljem svijeta mnogi kršćani su progonjeni zbog vjere u Kristov križ. - Izvješće za 2020. kaže da je u svijetu u prošloj godini bili progonjeno 260 milijuna kršćana, odnosno svaki osmi kršćanin u svijetu je progonjen. Nama to djeluje neshvatljivo jer mislimo da živimo u društvu koje je kršćansko. No, jesmo li zaista kršćansko društvo? Ima li i u našoj okolini progona kršćana? Ima, nažalost itekako se i u našoj okolini progone kršćani jer izjašnjavamo se kao većinsko kršćansko, odnosno katoličko društvo. Teško je shvatiti da se danas u svijetu progone kršćani, no još teže je shvatiti da na različite načine kršćanin progoni kršćanina, a Isusova želja je bila a budemo jedno.

Dodao je i da u islamskim zemljama islamski vjerski ekstremisti progone kršćane iz njihovih mjesta, ruše im crkve, kulturna dobra, ruše njihova groblja – mjesta svetinje za svakog čovjeka. - Nažalost, sve se to događa i u našem društvu, u našoj okolini a predstavljamo se kršćanima. Morali bismo češće stavljati na vagu svoju vjeru u Boga i svoje deklariranje kao kršćanima. Vjera se ne dokazuje riječima, niti Krsnim listom. Vjera se pokazuje djelima i to djelima ljubavi prema bližnjemu. Čini se kao da je čovjek današnjice izgubio kompas i ide krivim smjerovima. Jedini pravi kompas je Križ Kristov. On ispravno pokazuje sve četiri strane svijeta i upućuje na put ljubavi prema Bogu i bližnjemu – kazao je Grgurić.

Misno slavlje u 11 sati predvodio je župnik Tounja Josip Štefančić u suslavlju generalnog vikara Marinka Miličevića, domaćeg župnika Mile Šajfara, ekonoma Biskupije Nikole Turkalja, župnika Ličkog Osika Luke Blaževića, župnog vikara u Gospiću Stanka Smiljanića i don Alojzija Kneževića.

IKA

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!