O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe

1/1
Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe
Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe
Objavljeno: 08-07-2021

KRASNO - Bukove šume Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Nacionalnog parka Paklenica uvrštene su na današnji dan prije četiri godine na UNESCO-v Popis svjetske baštine, te zajedno s bukovim šumama u još devet europskih zemalja sačinjavaju cjelinu „Drevne i iskonske bukove šume Karpata i ostalih dijelova Europe”.

Glavni cilj uvrštavanja izvornih bukovih šuma na UNESCO-v Popis svjetske baštine je sačuvati posljednje ostatke drevnih iskonskih europskih bukovih šuma koje su nekada bile široko rasprostranjene Europom. Procjenjuje se da su izvorne bukove šume, prije ljudske intervencije u Europi prvobitno zauzimale 91.000.000 hektara. Danas izvorne, netaknute bukove šume zauzimaju površinu od svega 90.000 hektara.

Za uvrštenje na UNESCO Popis svjetske baštine kao hrvatski predstavnici izvornih bukovih šuma, odabrana je jedno područje unutar granica NP Sjeverni Velebit (Strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi) i dva područja unutar granica NP Paklenica (Suva draga-Klimenta te Oglavinovac-Javornik) .

Bukove šume Nacionalnih parkova Sjeverni Velebit i Paklenica vrijedan su dio izvornih bukovih šuma Europe i važno su utočište brojnim vrstama, od kojih su neke, poput medvjeda, risa, vuka, djetlovki, jelenka, strizibuba, te božikovine, božura ili šumskih orhideja, ugrožene na svjetskoj razini.

Najvažniji kriteriji za odabir upravo ovih šuma na listu svjetske baštine bio je da se njima nikad nije intenzivno gospodarilo tj. nije korištena mehanizacija i da su to šume koje su do danas ostale izvorne i netaknute te se u njima neometano odvijaju prirodni procesi.

NPSV/M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!