O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Werbinar Digitalizacija i primijenjena kibernetička sigurnost

1/1
Werbinar Digitalizacija i primijenjena kibernetička sigurnost
Werbinar Digitalizacija i primijenjena kibernetička sigurnost
Objavljeno: 03-07-2021

OTOČAC - Hrvatska gospodarska komora organizira webinar Digitalizacija i primijenjena kibernetička sigurnost, koja se održava u ponedjeljak, 5. srpnja, u 9 sati.

Cilj predavanja je podijeliti analizu i viđenje trenutnog stanja digitalizacije uz viziju razvoja te poziv za uključenje u val digitalne transformacije korištenjem javnih ICT resursa, ponajprije eOI (elektroničke osobne iskaznice) i sustava eGrađani.

Pre[1davanje daje pregled koncepta digitalizacije javnih servisa, pogrešaka kod digitalizacije javnih usluga i predstavljanje mogućnosti za javni i privatni sektor: brže, bolje, jeftinije i sigurnije, odnosno, jednom riječju – digitalno. Neizostavan je i komentar na "Prijedlog Nacionalnog plana za digitalnu transformaciju gospodarstva" uz konstruktivne komentare.

Predavanje o primijenjenoj kibernetičkoj sigurnosti je osvrt na eIDAS uredbu s posebnim naglaskom na pružatelje usluga certificiranja u Hrvatskoj i u EU. U skladu eIDAS uredbom, države članice trebale bi poticati privatni sektor da dobrovoljno koristi sredstva elektroničke identifikacije u okviru prijavljenog sustava za identifikaciju potrebnu pri pružanju online usluga ili pri elektroničkim transakcijama.

Predavanje prolazi kroz kratku povijest PKI infrastrukture. Slijedi pregled koristi i mogućnosti korištenja eOI kao virtualnog identiteta građana za korištenje u privatne i poslovne svrhe te predstavljanje digitalnog potpisa, zatim upoznavanje s .hr domenom i mogućnostima korištenja besplatne internetske domene za tvrtku, potom kratki osvrt na mogućnosti korištenja računarstva u oblaku, upoznava[1]nje sa enkripcijom podataka i sigurnim prijenosom putem interneta te koji su tipovi i razlike između HTTPS certifikata (EV, OV, DV) te kako koristiti besplatne certifikate Let's Encrypt.

Nakon predavanja slijedi demonstracija primijenjene kibernetičke sigurnosti: - Instalacija poslužitelja i programskih paketa, - Uspostava Apache Web poslužitelja; - Instalacija SSL certifikata; - Uspostava SSL enkripcije – autentifikacije i autorizacije; - SSH pristup korištenjem 2FA pomoću eOI; - Digitalni potpis na webu korištenjem dodatka ePorezna pomoću eOI.

 Predavač na webinaru je Krunoslav Hrnjak koji je završio Fakultet elektrotehnike i računarstva, smjer Telekomunikacije i informatike te poslijediplomski studij na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Organizacija i menadžment.

Svi zainteresirani za ovaj webinar mogu se prijaviti ispunjavanjem online obrasca na web stranici HGK najkasnije do 4. srpnja.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!