O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Hrvatski proizvođači proizvode sigurnu i zdravu hranu

1/1
Hrvatski proizvođači proizvode sigurnu i zdravu hranu
Hrvatski proizvođači proizvode sigurnu i zdravu hranu
Objavljeno: 08-06-2021

OTOČAC - Svjetski dan sigurnosti hrane obilježava se 7. lipnja u cijelome svijetu, a upravo s istim ciljem osiguranja visoke razine zaštite zdravlja ljudi i podizanja svijesti o sigurnosti hrane Ministarstvo poljoprivrede provodi čitav niz projekata. 

Ministarstvo ​poljoprivrede je prošle godine na tržište plasiralo dvije besplatne aplikacije HRana i HRiba. Kroz aplikaciju HRana građani mogu pronaći informacije o nesukladnim proizvodima za koje se radi opoziv s tržišta, a nalaze se na tržištu i u roku trajanja, uz redovna ažuriranja i obavijesti koje se šalju građanima. Aplikacija HRiba ima za cilj potrošačima omogućiti više podataka o kojoj se vrsti ribe radi, svježini ribe, gdje je ulovljena i kojim alatom, zatim informacije o ribaru koji je ulovio, kao i tko je bio prvi kupac, a u planu je širenje sustava na uzgojnu tunu koja ide na hrvatsko tržište. Do sada je prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2018. iznosila 18,06 kg, a u 2019. došlo je do povećanja potrošnje te je ona iznosila 20,02 kilograma. 

Također, posljednjih godina hrvatsko mlijeko bilježi pozitivan trend u higijenskoj kvaliteti, čak 95 posto domaćeg mlijeka je u prvom kvalitativnom razredu, uslijed čega ne čudi podatak da 93 posto ispitanika smatra da na deklaraciji za mlijeko i mliječne proizvode treba biti naveden točan naziv zemlje. Prema podacima EUROSTATA o prodaji pesticida i ukupnoj korištenoj poljoprivrednoj površini, Hrvatska je u donjem dijelu ljestvice država članica po potrošnji pesticida po hektaru, s potrošnjom otprilike upola manjom od prosjeka EU-a. Trend smanjenja potrošnje pesticida u Hrvatskoj je brži od prosjeka smanjenja u EU, a istovremeno su povećane površine pod ekološkom proizvodnjom. 

Ministarstvo poljoprivrede također uvodi Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda "Dokazana kvaliteta", dobrovoljni sustav uspostavljen radi postizanja bolje prepoznatljivosti i promidžbe poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda više kvalitete odnosno proizvode s posebnim karakteristikama unutar pojedinih sektora. Na taj način će potrošač biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti i provjerene kvalitete odnosno da je Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden i/ili prerađen. Sustav također štiti i proizvođače od nelojalne konkurencije i nepoštenih praksi. Trenutno je priznata oznaka "Dokazana kvaliteta" za sektor voća te je u postupku priznavanja oznake "Dokazana kvaliteta" za konzumna jaja, a također su i drugi sektori iskazali interes za ulazak u nacionalni sustav kao što su proizvođači povrća, svježeg svinjskog mesa, mesa peradi, ovčjeg i kozjeg mlijeko te njihovih proizvoda – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!