O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Svjetski dan zaštite okoliša

1/1
Svjetski dan zaštite okoliša
Svjetski dan zaštite okoliša
Objavljeno: 05-06-2021

PLITVIČKA JEZERA - Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zaštite okoliša je vrlo posebno jer se upravo na ovaj dan, 5. lipnja 2021. godine, ulazi u Desetljeće restauracije ekosustava koje će trajati do 2030. godine.

Ujedinjeni narodi su ovu rezoluciju usvojili 2019. godine, a službeni završetak Desetljeća je ujedno i godina u kojoj će čovječanstvo provjeriti što je postiglo u ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja.

Svaki od zadanih ciljeva ima i po nekoliko podciljeva te je ukupno određeno 169 podciljeva. Iako su mnogi izazovi u tom vremenu, u Desetljeću restauracije ekosustava upravo će naglasak biti na one ranjive i degradirane dijelove planeta Zemlja koji su zbog intenzivnog korištenja i zadiranja u prirodne vrijednosti promijenili svoje osnovne ekološke karakteristike. Ovim promjenama značajno se narušila ravnoteža između biljnih i životinjskih vrsta unutar degradiranih ekosustava kao i samo stanište, a utjecaj čovjeka je neupitan. Promjena je moguća upravo restauracijom (obnovom) ekosustava nastojeći spriječiti, zaustaviti i povratiti uništene prirodne površine odnosno staništa – vele u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

M.K.  

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!