O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Svetkovina Tijelova u Otočcu

1/16
Svetkovina Tijelova u Otočcu
Svetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u OtočcuSvetkovina Tijelova u Otočcu
Objavljeno: 03-06-2021

OTOČAC - U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, danas 03.lipnja na Tijelovo središnje misno slavlje u 10.00 sati predvodio je mons. mr. Tomislav Šporčić, dekan i otočki župnik, u suslavlju s don Jurom Ladišićem pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.  

U svojoj homiliji župnik je kazao :Današnjom svetkovinom ispovijedamo vjeru u Kristovu nazočnost u prilikama kruha i vina. Danas stojimo pred tajnom Euharistije kojoj se klanjamo. Danas zahvaljujemo na tom daru koji život znači. Kroz sjedinjavanje s Kristom u euharistiji, popravljamo se i osposobljavamo za ono konačno sudjelovanje s Bogom, sjedinjenje koje je cilj i vrhunac života. Nismo sami, nismo prepušteni svojim ograničenim silama, sam Kris nas posvećuje , krijepi i nosi. U trenutku blagovanja svetih tajni doživljavamo pobožanstvenje, Krist se nastanjuje u nama, postajemo jedno s njim. Veliko je to otajstvo ! Zato današnja svetkovina nije samo prigoda za klanjanje i klicanje, nego podsjetnik na životnu važnost pričesti, poziv na često i dostojno blagovanje "anđeoske hrane"koja život znači. Današnji blagdan želi nam dozvati u svijest uzvišenost dara euharistije, želi nam pomoći da ju dublje shvatimo, više cijenimo i češće primamo. Sve manje ljudi pada na koljena pred Bogom, sve nam je teže kleknuti za vrijeme pretvorbe: Kad ulaze u crkvu , mnogi vjernici više ne znaju pokleknuti i pokloniti se Kristu u svetohraništu. Pokazatelj je to da nam još puno treba učiti i da nam je današnji blagdan itekako potreban; da nas nauči s više poštovanja pristupati pričesti, s više se skrušenosti približavati euharistijskom otajstvu, češće kleknuti pred Kristom skrivenom prisutnošću, zahvalno primati Krista i doživljavati taj trenutak kao nešto neizrecivo uzvišeno.

Poslije Mise, krenula je procesija. Župnik nosi u pokaznici Presveto Tijelo Kristovo. Za to vrijeme zvone zvona, a staza kojom župnik i procesija ide posuta je cvijećem. Iznad župnika u procesiji nosi se baldahin (nebo) kojeg već tradicionalno nose članovi DVD-a Sinac. Uz put gdje procesija prolazi, na četiri postaje – oltara isti su okićeni cvijećem – prvopričesnici u svojim košaricama posipaju latice cvijeća, a DVD-a Otočac puhački orkestar svirao je pobožne crkvene pjesme u čast Presvetog sakramenta. Procesija ide redom do četiri oltara, koji su postavljeni na četiri strane svijeta. Kod svakog oltara procesija se zaustavila, pjevali se dijelovi četiri evanđelja i dao se blagoslov sa Presvetim. Oltari se rade na četiri strane svijeta jer su svi narodi pozvani da povjeruju u Spasitelja Isusa Krista, a sva četiri evanđelja se pjevaju jer sva evanđelista svjedoče da je Isus Krist stvarno nazočan u Presvetom oltarskom sakramentu.

U procesiji obično, iza križa, idu muškarci, školska djeca, mladež, barjaci, svećenik koji nosi Presveti sakrament pod baldahinom, pjevači a iza ide ostali puk.

Poslije blagoslova kod četvrtog oltara, procesija se vratila u crkvu, a dok se ulazilo u crkvu, zbor pjeva svečani „Te Deum“ ( „Tebe Boga hvalimo“). Nakon toga „Tantum ergo“ („Divnoj dakle“) sa blagoslovom sa Presvetim, molitva, te Pohvale Imenu Božjemu.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođeni s.Ljubomirom Lešić a za orguljama prof.Brankom Bernardi.

Zaista lijepi događaj za naš Grad Otočac, a uz to Bog nam je podario u lijepo vrijeme.

I.B.

Podijeli novost na društvenim mrežama!