O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Proslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u Otočcu

1/17
Proslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u Otočcu
Proslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u OtočcuProslava Presvetoga Trojstva uz svečanost Sv. Potvrde u Otočcu
Objavljeno: 31-05-2021
OTOČAC - U nedjelju, 30. svibnja 2021. godine na svetkovinu Presvetoga Trojstva koje je zaštitnik župe o Otočcu, bila je i svečanost podjeljivanja sakramenat Sv. Potvrde/Krizme. Svečanost je predvodio biskup gospićko - senjski mons. Zdenko Križić. A suslavili su još  preč.Mišel Grgurić, kancelar biskupije, vlč. Mile Rajković, Anđelko Kaćunko, Jure Ladišić te domaćin,  župnik i dekan otočki mons. Tomislav  Šporčić. S ceremonijama je koordinirao preč. Grgurić zajedno s bogoslovom Kristijanom Pajdakovićem. Pjevanje je animirao župni zbor "Sv. Cecilija" pod vodstvom i pratnjom s orguljama prof. Branke Bernardi. Slavlje je prenosio i Hrvatski Radio Otočac.
 
Ulazna procesija s krizmanicima i kumovima krenula je iz župnog dvorišta, preko Gačanskog parka i na glavni ulaz do svetišta i prvih klupa u crkvi. Na ulazu skladno je odjekivala pjesma od mnogih grla "Dođi Duše Presveti". Slijedili su pozdravi: Župnika domaćina i predstavnika krizmanika Lare Noć. Župnik je istaknuo dvostruko slavlje, i to svetkovinu Presvetoga Trojstva i Krizmu. Svečanost krizme na najbolji način ističe i veličinu i važnost svetkovine koja se proslavlja u kršćanskom svijetu, a u Otočcu posebno jer je crkva posvećena istoj istini vjere. Pozdravljajući biskupa naglasio je kako je biskup na čelu jedinstva
mjesne crkve. On okuplja i predsjeda jedinstvu Crkve te mjesnu Crkvu povezuje sa svom Crkvom. Stoga je dolazak biskupa u župnu zajednicu, posebno povezano s ovakvim slavljima osobiti i važan događaj.
 
Krizmanica Lara je zahvalila roditeljima, župniku i vjeroučiteljima, posebno Tini Košćak, na poukama a vjeronauku u školi i župi. Posebno je izrazila želju i molitvu da im preko biskupa Duh Sveti udijeli svoje darove, te u čitavom životu bude  neizbrisiv Njegov pečat vjere i ljubavi. Oni su potrebni molitve sviju, počevši od roditelja, svećenika ali i biskupa. Lara je na kraju pozdrava predala biskupu buket cvijeća.
 
U homiliji biskup Križić je istaknuo životno svjedočenje prave vjere u jednoga Boga koji je u tri osobe. Tu vjeru treba živjeti u svim fazama svoga života. Često smo u napasti da prije prihvatimo lažne vrednote, one su nam lakše. Pa i oni koji ne vjeruju kao da bolje uspijevaju nego oni koji su vjerni. Stalo se ponavlja ono pitanje koje je Sv. Ilija postavio svome narodu: Hoćete li prihvatit boga bala ili Jahvu. Mladima se osobito danas nude  različite ponude koje im mogu biti više prihvatljive i ugodnije. Stoga je potrebna i pouka i molitva.
 
Slijedila je ispovijest vjere s pitanjima i odgovorima. Krizmanici su jasno i složno na pitanja odgovarali. Zatim je biskup izgovarao molitvu za sedam darova Duha Svetoga. Nakon toga dolazilo se pred biskupa u pratnji kumova. Sve je teklo u najboljem redu kako je to bilo i predviđeno. Na prikazanje ministranti su donosili do biskupa misne darove predvođeni s ministrantom - krizmanikom  Filipom Bukovcem. Na pričešćivanje krizmanici su ponovno išli kod biskupa istim redom kao i na krizmu. Drugi su se pričešćivali u lađi crkve.
 
Pred kraj mise krizmanike je pozdravila, čestitala i  posebno zahvalila biskupu, župniku i vjeroučiteljima u ime roditelja gđa Božica Žubrinić. Ona je posebno istaknula nezamjenjivu ulogu roditelja u odgoju i poučavanju mladih, ali i njihovoj nemoć da sami bez pomoći drugih to učine, posebno bez svećenika i biskupa. Preporučila je roditelje u molitve biskupu i svim drugima. Zaželja je biskupu duha mudrosti i jakosti u vršenju odgovorne službe u povjerenomu Božjem narodu.
 
Župnik s kratkim oglasima te zahvalom sudionicima u liturgiji, posebno svećenicima, pjevačima, ministrantima i čitačima na kraju je zamolio biskupa Zdenka za blagoslov. 
 
Galeriju slika moožete vidjeti i skinuti s FB stranice Župe Otočac. 
 
Podijeli novost na društvenim mrežama!