O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Da se ne zaboravi

1/1
Da se ne zaboravi
Da se ne zaboravi
Objavljeno: 19-05-2021

OTOČAC – Na današnji dan 19. svibnja 1991. održan je referendum o hrvatskoj samostalnosti. Da je to referendum o nečijoj tuđoj samostalnosti, mediji u Hrvatskoj svakako to ne bi preskočili, ovako …

Da se prisjetimo, odluku održavanju referenduma donio je predsjednik Franjo Tuđman. A građanstvo je imalo prigodu odgovoriti na dva pitanja: „Jeste li za to da Republika Hrvatska, kao suverena i samostalna država, koja jamči kulturnu autonomiju i sva građanska prava Srbima i pripadnicima drugih nacionalnosti u Hrvatskoj, može stupiti u savez suverenih država s drugim republikama (prema prijedlogu Republike Hrvatske i Republike Slovenije za rješenje državne krize SFRJ)?”, a drugo: “Jeste li za to da Republika Hrvatska ostane u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi (prema prijedlogu Republike Srbije i Socijalističke Republike Crne Gore za rješenje državne krize u SFRJ)?”.

Na referendumu je zabilježena rekordna izlaznost od 83,56 posto hrvatskih, glasača, a od njih čak 94,17 posto zaokružilo je “ZA”.

Ovako visok postotak izjašnjavanja o samostalnosti gotovo da nije zabilježen nigdje u svijetu i svjedok je plebiscitarne volje Hrvata za svojom državom.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!