O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Čarteraši HGK se izborili za bolji porezni tretman

1/1
Čarteraši HGK se izborili za bolji porezni tretman
Čarteraši HGK se izborili za bolji porezni tretman
Objavljeno: 13-03-2021

OTOČAC - Na početku pandemije Udruženje pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK je u travnju 2020. Ministarstvu financija poslalo prijedlog suspenzije odredbe koja traži minimalno ostvarenje prihoda u iznosu od 7 posto nabavne vrijednosti plovila kako bi troškovi plovila bili porezno priznati.

-Proveli smo anketu među članovima kako bismo prezentirali razmjer problema i poreznih obveznika koji bi bili ovime zahvaćeni. Prije dva tjedna, prethodno predaji godišnjih financijskih izvješća čarter tvrtki, održali smo sastanak Udruženja čartera i Udruženja računovođa HGK s predstavnicima Porezne uprave - rekao je predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima - čarter Hrvatske gospodarske komore Paško Klisović.

Rezultat je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Predsjednik Udruženja računovođa HGK Davor Brkić pojašnjava: - Posljednji će Pravilnik suspendirati odredbu za 2020. Prema njoj onaj tko u poreznom razdoblju ne ispuni uvjete ostvarenja prihoda u iznosu 7 posto nabavne vrijednosti plovila,  tj. 5 posto vrijednosti apartmana ili kuće za odmor, dužan je za to porezno razdoblje uvećati poreznu osnovicu za rashod amortizacije takve imovine te za sve pripadajuće troškove povezane s korištenjem takve imovine.

Naime, plovila imaju visoke troškove hladnog pogona, vez, osiguranje, dizalica, troškovi godišnjih pregleda i atesta sigurnosne opreme te troškovi redovnog održavanja. - Većina tih troškova su fiksni troškovi, neovisno je li plovilo bilo u upotrebi ili ne - dodaje Klisović. Svi ti troškovi bili bi porezno nepriznati da zakonodavac nije promijenio te odredbe, uključujući i trošak amortizacije koji je značajan i kada je obračunat po sniženim stopama.

-Ovime smo izbjegli situaciju da se nautički čarter, koji inače u 2020. bilježi u prosjeku 55 posto pada noćenja i dolazaka i s puno drastičnijim rezultatima na jugu, povrh svih gubitaka još i dodatno penalizira porezom kada je ispunjavanje propisanih uvjeta teško ili nemoguće - pojašnjava Klisović. 

-Zahvaljujemo ministru financija Zdravku Mariću, državnom tajniku Zdravku Zrinušiću i ravnatelju Porezne uprave Božidaru Kutleši, kao i ostalim kolegama iz Porezne koji su sudjelovali u komunikaciji, na uvažavanju prijedloga i razumijevanju situacije u kojoj smo se našli - zaključuje predsjednik Udruženja Paško Klisović te dodaje da se nadaju da će epidemiološka situacija dopustiti da im u sezoni 2021. ispunjenje ovih minimalnih uvjeta ne će biti problem.

M.K. 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!