O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

U Mjesecu hrvatske knjige predstavljen Kaćunkov OPTIMIST

1/1
U Mjesecu hrvatske knjige predstavljen Kaćunkov OPTIMIST
U Mjesecu hrvatske knjige predstavljen Kaćunkov OPTIMIST
Objavljeno: 13-11-2020

OTOČAC – Sinoć je u velikoj dvorani Gackoga pučkog otvorenog učilišta upriličeno u Mjesecu hrvatske knjige predstavljanje knjige don Angjela Kaćunka OPTIMIST ali 'teški' realist. Kako su promotori knjige istakli, a to su bili prof. Manja Kostelac-Gomerčić i Milan Kranjčević, knjiga je nastala povodom 40. obljetnice autorova novinarskog rada i 33. godišnjice njegova svećeništva. Na samom početku se nalazi interview sa 40 pitanja (simbolika sa dugim novinarskim stažem), koji je vodio urednik Mladen Pavković, a potom su odabrani drugi interviewi objavljeni od 2015. pa sve do 2020. godine, njih 10, u tiskovinama različite „orijentacije“.

Kako je istakla promotorica Kostelac-Gomerčić, nimalo jednostavno nije predstaviti publici jednu ovakvu knjigu, ne zato što je u formi interviewa, već stoga što je ona odraz autorova ne samo svjetonazora, već i razvijene filozofske misli. To se nema mnogo što za dodati, ali je i opasan pokušaj interpretacije jer autor posve jasno i koncizno iznosi svoje stavove po mnogim pitanjima suvremena svijeta, a svaka interpretacija nije dobrodošla. U nekim stvarima se s autorom ne treba slagati, ali ga se mora uvažavati.

Promotor Kranjčević je istakao autorovu posvemašnju nebojazan da progovori o bilo kojemu problemu sadašnjice, šiba tako on crkvene prilike i crkvenu hijerarhiju nemilice (osim pape), a onda mu to, kao svećeniku, otvara širom vrata za kritike drugih anomalija koje tište suvremenog čovjeka i suvremeni svijet, a takvim ima svakim danom sve više, ističući pritom kako se nad Svijetom nadvila opasnost Đavolova repa koji kani pokoriti i zarobi čovjekov slobodan um i nametnuti mu obrasce ponašanja pretvarajući ga u poslušna roba tobožnje neke suvremene civilizacije.

Na kraju je autor u završnoj besjedi kazao da se nema čega ili koga bojati, jer ako je čovjek u vjeri i s Bogom, takav čovjek je slobodan od svih ovozemaljskih stega, prijetnji i bojazni. A za ljubav Sionu da ne će šutjeti (niti je šutio dosada – dodajemo).

M.K.  

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom