O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Zašto bi bilo zatvaranje kad može biit - lockdown?

1/1
Zašto bi bilo zatvaranje kad može biit - lockdown?
Zašto bi bilo zatvaranje kad može biit - lockdown?
Objavljeno: 03-11-2020

OTOČAC - Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje preporučio je u ponedjeljak da se umjesto engleskoga naziva "lockdown" u javnosti i medijima koristi hrvatski naziv "zatvaranje".

Engleski naziv lockdown tvoren je od sastavnica lock ‘zaključati’ i down ‘dolje’. Engleska riječ lockdown znači ‘zatvaranje, zaključavanje, blokada, izolacija’, kaže se u priopćenju koje potpisuje ravnatelj Instituta Željko Jozić.

Ta se riječ u hrvatskome jeziku počela upotrebljavati pojavom koronavirusa i prema Pojmovniku koronavirusa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u hrvatskome znači ‘uvođenje karantene ili restriktivnih mjera da bi se povećala sigurnost’.

Isto značenje ima i shutdown. Razlikuje se potpuni lockdown (katkad se u tome značenju upotrebljava i samo lockdown) i djelomični ili meki lockdown.

U hrvatskim se medijima pojavljuju i nazivi potpuno zatvaranje i djelomično zatvaranje, pa te nazive treba preporučiti u hrvatskome standardnom jeziku, zaključno se preporučuje u priopćenju Instituta.

M.K. 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom