O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kranjčeviću uručena nagrada Vicko Andrić

1/7
Kranjčeviću uručena nagrada Vicko Andrić
Kranjčeviću uručena nagrada Vicko AndrićKranjčeviću uručena nagrada Vicko AndrićKranjčeviću uručena nagrada Vicko AndrićKranjčeviću uručena nagrada Vicko AndrićKranjčeviću uručena nagrada Vicko AndrićKranjčeviću uručena nagrada Vicko AndrićKranjčeviću uručena nagrada Vicko Andrić
Objavljeno: 16-10-2020

ZAGREB - Nagrade Vicko Andrić za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine za 2019. godinu dodijelila je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek u srijedu, 14. listopada u Hrvatskom državnom arhivu.

Od četvorice dobitnika ove prestižne nagrade, jedan je i „naše gore list“, jedan Gačanin. Nagrada Vicko Andrić za doprinos lokalnoj zajednici dodijeljena je našem sugrađaninu Milanu Kranjčeviću. Ostale tri nagrade dodijeljene su „struci“; za životno djelo dobila ju je konzervatorica Lukrecija Pavičić Domijan (Zadar), godišnja nagrada dodijeljena je Sandri Čelić Višnjić i Nataši Nefat, konzervatoricama Konzervatorskog odjela u Puli, dok je Kranjčeviću nagrada dodijeljena za njegov amaterizam (rad van struke).

Zapravo Kranjčević je dobio nagradu prvenstveno za svoj rad na području jezika, odnosno narječja i gackoga čakavskog poddijelekta, čime se bavi godinama, odnosno za rad u Katedri Čakavskog sabora pokrajine Gacke. Pored zaštite Gackih čakavskih govora s područja Otočca, kao nematerijalnoga kulturnog dobra RH, ova nagrada je zaokružila sav taj napor da se gacka čakavština ne samo zabilježi već da se u okvirima mogućega i zaštiti, odnosno da se o njoj brine, što je Odbor Nagrade očito valorizirao.

Koliko nam je poznato nagradu Vicko Andrić do sada nije dobio nitko iz Ličko-senjske županije, a kako smo imali prigodu čuti na svečanosti prilikom dodjele, ovo je prvi slučaj u Hrvatskoj da je netko nagradu dobio svoj rad na polju hrvatskoga jeziku, odnosno dijalekta. Time ova nagrada ima još jednu dodatnu težinu, a sama po sebi je najviša nagrada koju dodjeljuje resorno Ministarstvo kulture, odnosno koju dodjeljuju ljudi iz struke.

Odluku o nagrađenima donio je Odbor Nagrade u sastavu: Davor Trupković pomoćnik ministrice kulture, Tajana Pleše, Lidija Nikočević, Zvonko Bojčić, Branka Šulc, Radoslav Bužančić, Zoran Wiewegh, Mirna Sabljak i Tatjana Horvatić.

J.B.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom