O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Tako to rade crveni - u tajnosti i na prepad

1/1
Tako to rade crveni - u tajnosti i na prepad
Tako to rade crveni - u tajnosti i na prepad
Objavljeno: 07-10-2020

Kao što je u tajnosti postavljena na vrh Riječkog nebodera, tako je zvijezda petokraka u tajnosti, gotovo ilegalno, skinuta s Riječkoga nebodera.

S obzirom da su u sklopu programa Rijeke – Europske prijestolnice kulture najavili da će zvijezda biti postavljena do 4. listopada, nekoliko dana prije kontaktirali smo EPK s pitanjem kad će zvijezda točno biti demontirana, međutim dobili smo odgovor da nam to ne mogu reći.

Na jednak način postavljanje zvijezde, kao što je to uobičajeno kad je riječ o drugim događanjima u sklopu EPK-a te ostalim zbivanjima u Rijeci, nije prethodno najavljeno ni medijima ni javnosti. Zvijezda je tako jednostavno 20. rujna “osvanula” na vrhu Riječkog nebodera – na dan kad je Rijeka u Drugom svjetskom ratu vraćena u okrilje Hrvatske.

Kako je objašnjeno, pod tom se zvijezdom vodila i bitka za Rijeku u kojoj je poginulo 2.800 partizana pa ona na sebi, danas kao umjetnička instalacija, ima 2.800 crvenih stakalaca koja podsjećaju na te žrtve.

Postavljanje zvijezde izazvalo je kontroverzne reakcije, demonstracije pa čak i performans u kojemu je spaljena kartonska crvena zvijezda.

Novi list piše da redakcija nije mogla dobiti službenu informaciju kad će zvijezda biti skinuta, a kako su dobili neslužbenu dojavu i fotoreporter Marko Gracin – vođen novinarskim nervom – uputio se na vrh Riječkog nebodera. No na vrhu Riječkog nebodera, piše Novi list, doživio je neugodnosti:

“Kako nam je kazao, već je bilo u tijeku skidanje posljednjih dijelova zvijezde. Međutim, ondje prisutna ekipa i umjetnik Nemanja Cvijanović napali su fotoreportera riječima da nema pravo ondje biti i snimati te zatražili od njega da izbriše fotografije koje je uspio snimiti.”

Tako je zvijezda razdora u gradu na Rječini nepotrebno izazvala još jedan incident, a sve to moglo je biti izbjegnuto da se prema javnosti i o zvijezdi komuniciralo transparentno.

Maxportal.hr

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!