O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Što ako priča s vjetrenjačama ide u vrhove SDP-a, HDZ-a i HNS-a?

1/1
Što ako priča s vjetrenjačama ide u vrhove SDP-a, HDZ-a i HNS-a?
Što ako priča s vjetrenjačama ide u vrhove SDP-a, HDZ-a i HNS-a?
Objavljeno: 01-06-2020

Serijska uhićenja, makar i drugorazrednih pa i trećerazrednih HDZ-ovaca i HDZ-ovki, bit će, naravno, negativna propaganda za tu stranku, koja ionako pred ove parlamentarne izbore nije više u savršeno povoljnoj situaciji, nego sve više drhti od mogućnosti da rat na desnici završi tako da pobjedu odnese, ni kriv ni dužan, Bernardić sa svojim trabantima.

Oni već slave, cokću, daju si pet i misle kako će im ovaj poklon s neba pojačati pozicije i argumente protiv korupcijom zatrovanog Plenkovićeva HDZ-a. No što ako je priča tek na početku, tek skidanje prvog vela, a nastave li se skidati velovi, pokaže se da priča o ovim vjetrenjačama, dakle, poslu vrijednom gotovo dvije milijarde kuna, traje već sedam godina, da je započela u vrijeme SDP-ove Vlade Zorana Milanovića, da je unutar nje naročitu brigu za projekt iskazivao HNS-ov lider i tadašnji ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a da su već i u toj Vladi trajali interni sukobi oko kočenja ili pogodovanju tom investitoru? A da je potom sve to isto nastavljeno, samo s drugim akterima, prije svega u Vladi HDZ – Most.

Zanimljivo, s pričom o investitoru ovih vjetrenjača završila je jedna od posljednjih sjednica Vlade Zorana Milanovića, pred parlamentarne izbore 2015., davanjem novih megavata pogodnosti investitoru, a predizborna kampanja 2020. trebala bi, dakle, započeti opet pričom o istim vjetrenjačama i istom investitoru. Te, sada već možemo reći, “uklete” vjetrenjače bile su jedan od predmeta raspada Mosta i HDZ-a, jer su Mostovi ministri Panenić i Dobrović investitoru naložili izradu studije utjecaja na okoliš pa mu je prijetilo još godinu dana birokratiziranja prije no što s vjetrenjačama krene dalje. No kada su mostovci izbrisani iz Vlade, ta je obveza šaptom pala, jer ju je 2017. poništio aktualni ministar Tomislav Ćorić. Za Panenićeva mandata DORH se, pak, zainteresirao i oduzeo je sve takve ugovore Ministarstva gospodarstva vezane za investicije u vjetroelektrane.

Objašnjavao je tada Panenić spornom odluku iz listopada 2015., kad je povlaštena cijena tarifnog sustava spuštena i ostavljen prostor da se do 31. prosinca ugovori posao za vjetroelektrane po posebnim cijenama, što je “minutu prije ponoći” iskoristio investitor u sada inficiranom slučaju.

Zanimljivo je i da je po Vrdoljaku prvi zbog vjetroelektrana i tih davanja novih pogodnosti u zadnjoj minuti udario njegov ex-šef Radimir Čačić, jer da će tim zahvatom država Hrvatska biti oštećena za 910 milijuna kuna. I nakon svega tek su pred kraj došli mali mišići, HDZ-ovci i HDZ-ovke, koji su osumnjičeni da su i oni htjeli gricnuti dio tog velikog sira s puno rupa. Predmet istrage, što zvuči dosta apsurdno ako se zna da se ovdje govorilo o stotinama milijuna kuna koje su se možda zavrtjele na štetu svih nas, sada je – 45 tisuća eura. Ako se pokaže da je time maknut tek prvi veo, a onda se krene u razmatanje sljedećih šest velova, onda dobro. No ostane li sve na “sitnežu”, to će biti znak da je ovdje ipak riječ o političkoj igri koja bi se na kraju mogla pokazati i riskantnom.

(…)

Večernji.hr

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!