O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

HAZU osnovala Odbor za normu hrvatskoga standardnoga jezika

1/1
HAZU osnovala Odbor za normu hrvatskoga standardnoga jezika
HAZU osnovala Odbor za normu hrvatskoga standardnoga jezika
Objavljeno: 09-02-2020

OTOČAC – Očekivano, ništa neobično, ispod medijskog radara uglavnom je promakla vijest da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti osnovala Odbor za normu hrvatskoga standardnoga jezika. U taj odbor ulaze članovi Razreda za filologiju HAZU i članovi suradnici, dok mu je predsjednik akademik Ranko Matasović.

Kada je već država 2012. g., prisjetimo se, za vrijeme SDP-ove vlasti (Milanovićeve Vlade i ministra znanosti Željka Jovanovića) ukinula Vijeće za normu hrvatskoga jezika, na čijem je čelu bio akademik Radoslav Katičić, a koje je bilo savjetodavno tijelo pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa (utemeljio ga je 2005. tadašnji ministar Dragan Primorac), osnovan je ovaj Odbor na inicijativu Razreda, ali i mnogih pojedinaca koji su smatrali da je potrebno osnovati takvo tijelo pri Akademiji, a koje bi skrbilo o hrvatskomu standardnom jeziku, na primjer kako se to radi u jednoj Francuskoj ili Španjolskoj.

Hoće li ovaj Odbor supstituirati ukinuto Vijeće, pokazat će vrijeme. Naime HAZU ne namjerava glumiti jezičnu policiju, ali kako je istakao njegov predsjednik Matasović, čuvat će ga od kojekakvih aktivista. Svaki standardni jezik, pa tako i hrvatski, ugrožavaju aktivisti koji smatraju da standard služi samo da omogući djelotvornu komunikaciju na što širem području, pritom zanemarujući da standardni jezik ima i svoju povijesnu dimenziju i kulturnu i nacionalnu vrijednost. Ono što vrijedi za druge strane jezike, velike jezike, to ne vrijedi za male jezike, smatraju takvi.

Odbor dakle nema mandat ni od kojeg političkog tijela, već se oslanja samo na ugled Akademije, kao najviše znanstvene i umjetničke institucije u zemlji, i na znanstveni integritet njenih članova.

Odbor će se baviti, naglašava se, uglavnom strateškim pitanjima o razvoju hrvatskoga standardnog jezika. Jedna od prvih aktivnosti bit će organizacija znanstvene konferencije na kojoj će se raspravljati o položaju i ulozi standardnoga jezika u suvremenomu hrvatskom društvu.

Hoće li sada krenuti hajka na osnivanje Odbora? Moguće je dvojaka reakcija, ako rad Odbora bude dovoljno značajan, krenut će napadi, no ako tome ne bude tako – elegantno će se sve prešućivati da padne u zaborav čim prije. Vrijeme će pokazati što će se dogoditi.

M. K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom