O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Međunarodni dan planina

1/6
Međunarodni dan planina
Međunarodni dan planinaMeđunarodni dan planinaMeđunarodni dan planinaMeđunarodni dan planinaMeđunarodni dan planinaMeđunarodni dan planina
Objavljeno: 14-12-2019

KRASNO – Jučer je u Krasnu proslavljen Međunarodni dan planina i dvadeset godina od proglašenja Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. 

Tema Međunarodnog dana planina 2019. je Važnost planina za mlade, što je izvrsna prilika da mlađe generacije preuzmu vodeću ulogu i zatraže da planinska područja i narodi koji tamo žive postanu okosnice u nacionalnim i međunarodnim razvojnim planovima, te dobiju više pažnje, ulaganja i istraživanja.

Međunarodni dan planina svoje temelje ima u 1992. godini, kada je prihvaćeno Poglavlje 13 Agende 21 Upravljanje osjetljivim ekosustavima: Održivi razvoj planina. Zbog sve veće pažnje usmjerene prema važnosti planina, Ujedinjeni Narodi su 2002. godinu proglasili Međunarodnom godinom planina, što je doprinijelo boljem shvaćanju globalne važnosti planina i planinskih područja. Zbog toga su osnovani nacionalni odbori u 78 zemalja i ujedinjeni u savez pod nazivom Međunarodno partnerstvo za održivi razvoj u planinskim područjima. Tom su prilikom Ujedinjeni Narodi proglasili 11. prosinca Međunarodnim danom planina, a obilježava se od 2003. godine.

M.K.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!