O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Papa, Srbine!

1/1
Papa, Srbine!
Papa, Srbine!
Objavljeno: 13-12-2019

CETINjE - Vatikan se nada da će zakon koji predlaže crnogorska vlada o veroispovesti, a koji se tiče verskih sloboda, biti donet na demokratskim principima, jer u suprotnom neće biti potvrđen, ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u toj državi, poručio je papa Franja u pismu upućenom patrijarhu srpskom Irineju.

U odgovoru na pismo patrijarha srpskog Irineja, papa u svom pismu, objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, ističe da su primedbe i zabrinutosti Srpske crkve razmotrene u Rimokatoličkoj Crkvi sa posebnom pažnjom.

„Zahvaljujem Vam što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku crkvi” istakao je papa Franja u pismu.

Papa poručuje da je se s tim u vezi državni sekretar, Kardinal Pjetro Parolin lično obratio predsednik crnogorske vlade Dušku Markoviću, ne sa, kako se navodi, sa ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče verskih sloboda, bude donešen na demokratskim principima.

„Jer, u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori”, zaključio je poglavar Rimokatoličke crkve.

Vlada Crne Gore je na sednici od 6. decembra ove godine usvojila tekst Zakona o slobodi veroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i prosledila ga skupštini, koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sednice koja je zakazana za 24. decembar.

U mitropoliji kažu da je ovakva odluka vlade očekivano izazvala revolt, ne samo kod verujuće većine u Crnoj Gori već i kod brojnih crnogorskih političara i javnih poslenika čime je država dovedena u još jednu ozbiljnu političku krizu.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka podsećaju da su tim povodom organizovale crkveno-narodni sabor koji će biti održan u Nikšiću 21. decembra.

Reč je, kako navode, o nastavku Trojčindanskog iz juna ove godine kada se ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici sabrao veliki broj građana Crne Gore.

Iz Mitropolije poručuju i da kada je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi veroispovesti bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje ovu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava.

Način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa crkvama i verskim zajednicama, pokazuje da je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine, navode iz Mitropolije.

Kao takvog su ga, kako kažu, prepoznale i ostale pravoslavne crkve, što su potvrdili svojim pismima Vaseljeski Patrijarh Vartolomej i Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve.

Negativne posledice ovakvog teksta Zakona vidi i poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja, navodi se u saopštenju, prenosi Tanjug.  

Politika.rs

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!