O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Održana projekcija filma „Bruški martirij“

1/4
Održana projekcija filma „Bruški martirij“
Održana projekcija filma „Bruški martirij“ Održana projekcija filma „Bruški martirij“ Održana projekcija filma „Bruški martirij“ Održana projekcija filma „Bruški martirij“
Objavljeno: 12-11-2019

SENJ - U tjednu sjećanja na žrtve Domovinskog rata, u subotu 9. studenog 2019. godine s početkom u 18 sati, u dvorani Pučkog otvorenog učilišta Milutina Cihlara Nehajeva u Senju održana je projekcija dokumentarnog filma „Bruški martirij“ redatelja Luke Klapana.

Senjsku projekciju, na kojoj  je prisustvovao i redatelj filma, organizirala je “Udruga branitelja Uskok Senj” u suradnji s udrugom za audiovizualnu umjetnost “Jedinom solucijom”. Ispred Grada Senja projekciji filma nazočio je predsjednik Gradskoga vijeća Grada Senja Željko Tomljanović.

Film tematizira vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, a govori o događaju koji se zbio 21. prosinca 1991. godine u Gornjim Marinovićima u mjestu Bruška nedaleko Benkovca kada su, u predvečerje katoličkog Božića, pripadnici Martićeve milicije iznenada banuli u zaseok Gornji Marinovići i bez milosti ubili devetero Marinovića i Svetozara Draču koji se s njima zatekao. „Priču“ filma donose tamošnji žitelji na način da zorno iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima. Film je svoju premijeru imao u Zadru, a prikazan je i  u Benkovcu, Vodicama, Drnišu, Pagu, Rijeci i Zagrebu.

Senjska projekcija upotpunjena je i čitanjem dviju pjesama po izboru redatelja filma, koje je publici predstavio učenik OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju, inače sin jednog senjskog hrvatskog branitelja.

U svom obraćanju posjetiteljima redatelj filma naglasio je da svojim prikazivanjima film prije svega ima za cilj da ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin bude poznatiji u hrvatskoj javnosti. Druga bitna zadaća filma je da prenese poruku na mlađe naraštaje kako bi vidjeli i shvatili kakvi su se strašni zločini događali u Domovinskom ratu.

Ulaz na filmsku projekciju bio je slobodan.     

GS / I.B.                             

                           

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom