O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

O glagoljici, rode, da ti pojem ...

1/1
O glagoljici, rode, da ti pojem ...
O glagoljici, rode, da ti pojem ...
Objavljeno: 10-11-2019

GOSPIĆ - U četvrtak su povodom obilježavanja Mjeseca knjige, gospićko-senjski biskup u miru mons. dr. sc. Mile Bogović, bivši sveučilišni profesor dr. sc. Ante Bežen i glavni urednik izdavačke kuće Alfa prof. Božidar Petrač održali predavanja o glagoljici u gospićkim obrazovnim ustanovama. Tema je bila „Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta“ s osvrtom na nedavno objavljenu knjigu biskupa Bogovića pod istim naslovom.

Predavanje u Gimnaziji Gospić za učenike i profesore Strukovne škole Gospić i Gimnazije Gospić održao je dr. sc. Ante Bežen. Istovremeno u Osnovnoj školi dr. Jure Turića Gospić predavanje za učenike šestog razreda i nastavnike hrvatskog jezika i vjeronauka održali su biskup dr. Mile Bogović i profesor Božidar Petrač.

Biskup Bogović prikazao je učenicima razvojni put glagoljice od njezinih početaka do prestanka uporabe u 20. stoljeću istaknuvši ulogu Like i Senja u tom procesu. Misal kneza Novaka Disislavića iz Ličke Ostrvice poslužio je kao predložak za tiskanje prve hrvatske inkunabule, Misala po zakonu rimskoga dvora 1483. godine. Iako se ne zna točno gdje je taj misal tiskan, sigurno je da su ga priredili lički popovi glagoljaši. Riječka metropolija je kolijevka glagoljice, pisma po kojem je hrvatski narod bio i ostao prepoznatljiv u cijelom svijetu, napose u Katoličkoj Crkvi. Ujedno je biskup Bogović predstavio učenicima najvažnija izdanja na glagoljici i ona koja govore o njoj. Profesor Petrač istaknuo je Bogovićevu tezu o postanku glagoljice koja odudara od općenito poznate ćirilometodske teorije i u kojoj Bogović tvrdi da tvorci glagoljice nisu Sveta braća Ćiril i Metoda, nego je ona nastala na tlu današnje Hrvatske prije djelovanja ove dvojice. Glagoljica je uvelike odredila hrvatski kulturni identitet jer je kod nas preživjela cijelo tisućljeće.

Nakon toga, sva trojica predavača uputila su se na Odjel za nastavničke studije u Gospiću. Biskup Bogović je studentima i profesorima također ukratko predstavio razvoj glagoljice na hrvatskom prostoru s naglaskom na Liku i Senj. Profesor Bežen ukazao je prisutnima na dvije činjenice. Prvo, glagoljica je jedna od temeljnih odrednica hrvatskog kulturnog identiteta, a Lika i Senj su zavičaj tog pisma. Među svim zapadnim narodima u Katoličkoj crkvi, Hrvati su stoljećima jedini imali pravo vršiti službu Božju na narodnom jeziku. Tako su bili preteče onoga što će tek kasnije, nakon Drugog vatikanskog sabora, biti moguće i drugim narodima. Drugo, studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću imaju privilegiju što će u budućem radu s učenicima moći nastaviti njegovati taj identitet i time doprinositi razvoju hrvatske kulture. Profesor Petrač spomenuo je važnost i ljepotu glagoljaške baštine, osobito glagoljaškog pjevanja koje je vrlo prepoznatljivo i dojmljivo za čuti. Istaknuo je Bogovićev doprinos u poznavanju glagoljice i njegovu tezu o nastanku glagoljice na hrvatskom području kojom je „uzdrmao“ tradicionalno poimanje njezinog nastanka. Kao glavni urednik ne krije zadovoljstvo što je izdavačka kuća Alfa prihvatila izdavanje Bogovićeve knjige „Glagoljica – bitna odrednica hrvatskog identiteta“.

GSB/M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom