O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Smiješi li se nekima kanonička čast?

1/2
Smiješi li se nekima kanonička čast?
Smiješi li se nekima kanonička čast?Smiješi li se nekima kanonička čast?
Objavljeno: 08-04-2019

SENJ - U petak je u Senju održana sjednica kanonika Senjskog kaptola s glavnom točkom dnevnog reda, doradom Statuta i predlaganje u duhu statuta novih članova Kaptola. Kanonike inače imenuje biskup među onim svećenicima koji su pokazali razboritost i revnost u služenju Božjem narodu.

Sjednicu je sazvao prepošt (predstojnik) kaptola mons. Mile Čančar, a odazvali su se svi članovi kaptola, njih petorica, mons. Mile Pecić, mons. Tomislav Šporčić, dr. Richard Pavlić i mons. Marijan Ožura. Susret je započeo molitvom srednjeg časa u senjskoj katedrali Uznesenja BDM, nakon čega je započeo službeni dio susreta. Jedan od domaćina, župni vikar Senja vlč. Nikola Prša je proučio i iznio crkveno-pravnu stranu statuta. A najstariji sačuvani statut ovog kaptola je iz 1340. godine.

Nakon osnivanja Gospićko -senjske biskupije Senjski kaptol nije prestao postojati te je nastavio djelovati uz konkatedralu u Senju. Kaptol se sastoji od 6 redovitih članova kojima se može pridružiti najviše šest začasnih kanonika od kojih dvojica mogu biti iz druge biskupije. A kanonici sudjeluju u svečanom bogoštovlju i zadaćama koje im povjeri biskup. Mogu se sastati dva puta godišnje na poziv prepošta (predstojnika) ili po potrebi. Novi kanonik uvodi se u službu posebnim obredom i dobiva posebnu (kanoničku odjeću). U nekim statutima kanonička služba traje do 75. godine života, ali mjesni biskup to može produžiti. Nakon diskusije kanonici su predložili biskupu da ostanu redoviti kanonici dok vrše određenu (župničku) službu. Stupanjem u župničku mirovinu postaju također i kanonici u miru. Ovo se predlaže biskupu na odobrenje pa će onda ući u statut. Naravno da biskup može umiroviti kanonika i prije zbog bolesti ili nekih opravdanih razloga. Na kraju su predložili za redovite članove Kaptola dvojicu dosadašnjih začasnih kanonika (preč. Luka Blaževića i preč. Nikolu Turkalja).

IKA

Podijeli novost na društvenim mrežama!