O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja"

1/19
Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja"
Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja" Otvorena mesopusna izložba "Umjetnost balanja"
Objavljeno: 23-02-2019

Ovaj tjedan održano je u Gradskoj knjižnici Senj veselo maškarano otvorenje mesopusne fotoizložbe pod nazivom „Umjetnost balanja“.

Ovo je već peta godina zaredom kako senjska knjižnica u mesopusno doba organizira maškarano druženje i fotoizložbu senjskom mesopustu u čast. Na ovaj način se i Knjižnica uključuje u aktualna događanja u gradu te pridonosi promociji naše bogate mesopusne tradicije koja je važan i osebujan dio našeg kulturnog identiteta.

-U proteklih pola desetljeća naša maškarana druženja u knjižnici imala su razne podteme-

2015. godine smo startali s postavom slika s tadašnjeg bala, onda smo sljedeće dvije godine u suradnji s našim sugrađanima krenuli s velikim vremeplovom, a lani smo izložbom dali naklon našoj velikoj i voljenoj Metli. Ove godine odlučili smo izložiti fotografske uradke koji mesopust, balanje i maškarade prikazuju kroz umjetničku vizuru vještih i iskusnih  fotografa. Stoga smo kontaktirali vrsne i prekaljene senjske fotografe Antu Španića, Zorana Hapču, Dinka Brozičevića i Dalibora Prodanića koji već godinama revno prate događanja u našem gradu da učine selekciju iz svojih balskih albuma. Sve navedene autore uz talent i umijeće krasi zajednička poveznica- ljubav prema Senju i svemu senjskome. Taj motiv ih tjera naprijed i rezultira albumima velike umjetničke i zavičajne vrijednosti. U njima su vjerni dokazi kako grad diše i živi, fotodokazi koji ostaju u nasljeđe generacijama koje dolaze. Kao što rado slikaju buru, kulu i brojne senjske znamenitosti, tako je autorima mila i tema mesopusta jer on je živopisno, neuništivo i inspirativno bilo našega grada na koje s pravom mi Senjani možemo biti ponosni, rekla je uvodno, među ostalim, moderatorica otvorenja i ravnateljica Gradske knjižnice Senj Ana Prpić Rogić objasnivši i naslov izložbe-Fotografije koje večeras predstavljamo su umjetnost, ali one i prikazuju umjetnost-umjetnost koju Senjani najbolje umiju i razumiju-umjetnost maškaranja, benavljenja, balanja. I na tome nam svaka čast!

Uz prigodne zvuke VIS-a Bonaca i domaće frite brojni posjetitelji i maškare imali su prilike razgledati postav od preko 120 fotografija koje pršte veseljem, spontanošću, zadovoljstvom, ruganjem, smijehom-ukratko svime onime što bal za nas Senjane znači. Kroz pomno odabrane detalje autori su kamerom uhvatili esenciju mesopusta-čiste gušte. Puna sala, zanosan ples, muški u halji, smih do suz, šušur, pilo, ilo, divne maske-to su sve momenti, veseli detalji, prepoznatljivi motivi u kojima je skrivena sva draž mesopusta i maškaranja-sva ljepota umjetnosti senjskog balanja. Uz izložene fotografije, knjižnica je izložbu dodatno uresila i poezijom i prozom koja je tematski vezana za naš bal i mesopust. Na taj se način Knjižnica kroz razne vidove umjetnosti-fotografiju, književnost i pjesmu dostojno poklonila i ovom 361. senjskom mesopustu.

U programu otvorenja publici se obratio i meštar senjskog mesopusta Danijel Tomljanović Feralić istaknuvši zadovoljstvo da senjska maškarana tradicija živi i dalje u punom sjaju, a dokaz tome je puna sala maškara svakoga vikenda-i na balovima i na dječjim redutama. Meštar je naglasio kako je upravo rad s djecom u vrtiću i osnovnoj školi te doma zaslužan da stasaju nove generacije maškara koje su objeručke prigrlile maškaranu tradiciju pa za budućnost senjskog mesopusta nema straha.

Izložbu je otvorio predsjednik Hrvatske udruge karnevalskih gradova Ivan Prpić Špika pohvalivši senjsku knjižnicu koja kontinuirano prati sve događaje u gradu i obilježava ih svojim programima, a kao nagradu za vrijedno promicanje mesopusta kroz svoje priredbe i izložbe dodijelio je Knjižnici priznanje-medalju Hrvatske udruge karnevalista.

I nakon službenog otvorenja posjetitelji i maškare nastavili su veselo druženje uz glazbu, ples i razgledavanje postava, a  najljepša maškara, djevojčica Ivka Gržin nagrađena je vrijednim poklonom. Kao najmlađa sudionica ovog maškaranog druženja, malena Ivka osvojila je sve simpatije i potvrđuje onu staru senjsku uzrečicu-Dok ima Senjana i dok traje svit, bali će i mesopusta bit'.

Izložba je u prostorima Knjižnice sve do 22. ožujka i može se razgledati u radno vrijeme knjižnice.

Gradska knjižnica Senj od srca zahvaljuje: autorima Zoranu Hapči, Anti Španiću, Dinku Brozičeviću i Daliboru Prodaniću na krasnim fotografijama; -VIS-u Bonaca na divnoj svirki; -meštru Feraliću i Ivi Špiki na divnim govorima i laskavom priznanju; -brojnim posjetiteljima i maškarama na dolasku, pažnji i veselom druženju te -medijima na praćenju.

A.P.R. 

Foto: GK Senj,D.Prodanić,Z.Hapčo

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom