O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kako slatko - sama sebe imenovala i zgrnula za to lovicu

1/1
Kako slatko - sama sebe imenovala i zgrnula za to lovicu
Kako slatko - sama sebe imenovala i zgrnula za to lovicu
Objavljeno: 21-02-2019

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja samu sebe imenovala je predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture i za to je u četiri godine dobila gotovo 40.000 kuna naknade u neto iznosu, što nije prijavila u imovinskoj kartici, doznaje Jutarnji.

Točnije, Anka Mrak Taritaš u tom je razdoblju primila novčanu naknadu u iznosu od 78.871 kunu bruto, odnosno 38.950 kuna neto, što je vidljivo iz izvještaja o naknadama za zaključene isplate i sve pojedinačne uplate Anki Mrak Taritaš.

Anku Mrak Taritaš netko je u prosincu prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje sada istražuje slučaj te je naložilo svim nadležnim institucijama da dostave dokumentaciju.

Ispitivačica

Prema informacijama do kojih su iz Jutarnjeg neslužbeno došli u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Anku Mrak Taritaš prvo je 30. ožujka 2012. Odlukom o osnivanju ispitnog povjerenstva za strukovno područje arhitekture predsjednicom i ispitivačicom imenovao tadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, danas predsjednik HNS-a, a potom je Anka Mrak Taritaš, nakon što je došlo do promjene i nakon što je ona 16. studenoga 2012. postala ministrica graditeljstva, samu sebe imenovala na tu funkciju. Prvu Odluku donijela je 21. svibnja 2014., potom i 4. prosinca iste godine te zadnju 6. listopada 2015., u kojoj jasno stoji da ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš imenuje Anku Mrak Taritaš predsjednicom i ispitivačicom povjerenstva.

(…)

Iz nekoliko imovinskih kartica koje je Anka Mrak Taritaš predavala dok je bila ministrica vidljivo je da je prijavila samo plaću koju je primala, i to u iznosu od 16.200 kuna neto, a u rubrici “Druga dužnost za koju postoji obveza podnošenja izvješća o imovinskom stanju” navela da “ne postoji”, a isto je navela i u rubrici “Drugi poslovi dužnosnika tijekom obnašanja mandata”, kao i u rubrici “Podaci o ostalim prihodima”. U rubrici “Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama” navela je samo da je od prosinca 2012. bila predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza.

(…)

Druga prijava

(…)

Objasnili su da se u prvoj prijavi u bitnome navodi da je dužnosnica Anka Mrak Taritaš kao ministrica graditeljstva i prostornog uređenja imenovala samu sebe u ispitno povjerenstvo za strukovno područje arhitekture te je za navedeno primala naknadu koju nije prijavila u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju.

U drugoj se pak prijavi u bitnome ukazuje na netočno navedene podatke o prihodima, obvezama (kreditima) i nekretninama u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju. Protiv Mrak Taritaš, podsjetimo, već je pokrenut postupak jer u imovinskoj kartici, dok je bila ministrica, nije navela da joj je sin 2015. darovao stan od 73 četvorna metra i garažu od 16 metara četvornih, koje je ona potom darovala drugom sinu.

(…)

Hrvatska danas

Podijeli novost na društvenim mrežama!