O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Kad ti sustav napakira, letiš ti, mili moj

1/1
Kad ti sustav napakira, letiš ti, mili moj
Kad ti sustav napakira, letiš ti, mili moj
Objavljeno: 19-02-2019

Na sastanku ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije zaključeno je da je prijedlog prosvjetne inspekcije za smjenu Joze Dragića, ravnatelja škole u Zadru u kojoj je učenik upaljačem u obliku slova ‘U’ žigosao školsku kolegicu i kolegu, donesen pod pritiskom javnosti, zbog čega traže da se odluka još jednom “temeljito analizira”.

U priopćenju upućenom ministrici obrazovanja i znanosti Blaženki Divjak, koje u ime ogranka srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije potpisuje predsjednik Rade Šimičević, navodi se da je na sastanku donesen jednoglasan zaključak u kojem traže preispitivanje prijedloga sankcija, prenosi N1.

“Ne možemo se oteti dojmu da je kolega Jozo Dragić proglašen krivim prije nego li mu se ta krivnja dokazala te da su javni pritisci uvelike utjecali na to. Cijela situacija poprima razmjere neozbiljnog i neodgovornog pristupa važnom problemu koji postaje marginalan u odnosu na panično traženje krivca. Stvoreno je ozračje javnog straha koje nije dobro ni za jednog dionika društva, a posebice ne za djecu odnosno učenike i paradoksalno je misliti da se učenike upravo time želi zaštiti”, navode u priopćenju.

Pitaju se “koga zaista zanimaju razlozi zbog kojih je došlo do spornog događaja, tko zaista promišlja o problemu, a tko brzopoteznim reakcijama i izjavama potiče neosjetljivost i destruktivne oblike ponašanja. Kad je riječ o školama pojedinci bez uporišta uzimaju sebi za pravo formirati mišljenje i stav javnosti, donositi sudove i procjene o stručnosti i ispravnosti postupaka profesora, stručnih suradnika i ravnatelja”.

Dodaju da medijsko praćenje takvih incidenata “nikako neće doprinijeti boljem i produktivnijem načinu komunikacije s učenicima, ojačati preventivne programe niti ući u srž problema”, te da samo suradnja roditelja, obitelji, škole, ministarstva i lokalne zajednice može dovesti do boljitka.

“Ovako ostaju brojna otvorena pitanja koja je najlakše zanemariti i rješenje pronaći u smjeni jednog ravnatelja, ovog puta Joze Dragića, a sljedeći put nekog drugog… u konačnici nema pomaka ni pozitivnih rezultata. Ministarstvo znanosti i obrazovanja do današnjeg dana nije propisalo za koje se prekršaje izriče koja mjera. Zakon o prosvjetnoj inspekciji nije ni funkcionalan niti transparentan. Ostavlja prostora za neke subjektivne procjene i neutralnom promatraču nudi dojam kako škole i MZO nisu ni u kakvoj sinergiji iako je to nužno i jedino moguće“, smatra ogranak srednjoškolskih ravnatelja Zadarske županije.

Apeliraju, stoga, na resornu ministricu da izmijeni Zakon o prosvjetnoj inspekciji i ubrza donošenje Akcijskog plana za prevenciju nasilja u školama.

“Smatramo kako je reakcija na nemili događaj vršnjačkog sukoba koje se dogodilo u Ekonomsko-birotehničkoj školi Zadar tema o kojoj bi se dalo još puno raspravljati, ali je u ovom trenutku najbitnije uočiti propuste koji su učinjeni, a ne dopustiti da nespretne i nesmotrene izjave koje je ravnatelj Jozo Dragić izrekao budu temeljna vodilja u procesu smjene ravnatelja koji nakon više desetljeća predanog rada u školi sigurno nije zaslužio ovakav odlazak. Udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja- Ogranak Zadarske županije ne slaže se sa smjenom kolege Joze Dragić te Vas molimo Ministrice da uzme u obzir sve navedeno i još jednom temeljito analizirate prijedlog prosvjetne inspekcije”, zaključuju u priopćenju.

Podsjetimo, proteklih desetak dana u fokusu javnosti bio je nemili slučaj iz zadarske Ekonomsko-birotehničke i trgovačke škole, koji se tretirao kao tjelesno ozljeđivanje iz mržnje. Naime, otac djevojke jedne zadarske škole požalio se medijima kako joj kći kolege učenici zlostavljaju zbog pripadnosti albanskoj nacionalnoj manjini. To zlostavljanje doživjelo je svoj vrhunac kada su joj, po riječima oca, užarenim upaljačem utisnuli slovo ‘U’ na ruci.

Kada su mediji izvijestili o ovom slučaju, sasvim očekivano stigla je promptna reakcija Ministarstva znanosti i obrazovanja i dječje pravobraniteljice u kojim je zaključeno kako će se slučaj čim prije istražiti te ukoliko je potrebno, krivce sankcionirati.

Slučaj je svojevrsnu kulminaciju dobio u utorak kada je ministrica Blaženka Divjak, umjesto službenim putem, o nalazima inspekcije za zadarsku školu izvijestila putem Facebooka, bez ikakvih objašnjenja u trenutku dok se nalazila izvan Republike Hrvatske.

Da tvrdnje djece kako se radilo po ravnateljevim riječima o “bezazlenoj dječjoj igri” drže vodu, pokazuje i izjava jedne od poznanica djevojke. Ona je za medije kazala kako je djevojku albanske nacionalne manjine često znala viđati u “majicama s ustaškim znakovljem” te da nikako užareno slovo ‘U’ nikako nije moglo biti otisnuto iz prve.

“Dječak joj slovo ‘U’ nije mogao napraviti u jednome potezu, bez da se ona trznula… pa tamo je bilo 20 učenika…”, kazala je poznanica.

Zbog svih činjenica koje se znaju, ali i onih koje se ne znaju o ovom nemilom događaju, postavlja se pitanje je li odluka o smjeni ravnatelja politički motivirana.

Narod.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!