O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Delije se igraju četnika, slave ratne zločince i pozivaju na ubijanje Hrvata

1/1
Delije se igraju četnika, slave ratne zločince i pozivaju na ubijanje Hrvata
Delije se igraju četnika, slave ratne zločince i pozivaju na ubijanje Hrvata
Objavljeno: 18-02-2019

Nepobitna je činjenica da sport služi za jačanje tijela i duha, znali su to i stari Rimljani koji su imali izreku “U zdravu tijelu zdrav duh”. Ipak, čini se da su neki otišli i korak dalje od toga.
Sportsko društvo Crvena zvezda iz Beograda osim duha i tijela jača i četnički pokret. Ako volite sport, sigurno ste posljednjih nekoliko tjedana to mogli i primijetiti. Sjajni rezultati košarkaške sekcije Crvene zvezde doveli su ih u centar pažnje cijele Europe, ali osim sjajnih rezultata, nažalost, pozornost na sebe skrenuli su i ponašanjem svojih navijača.

Vojvodini suradnici

Tako na tribini na kojoj se nalaze najvatreniji navijači kluba možemo vidjeti veliki transparent u bojama srpske zastave na kojemu crnim slovima piše “ČETNICI”, a iznad njega pojavljuje se natpis Vukovar na ćirilici. Sve to začinjeno je slikom tenka.

Ništa bolja situacija nije ni na stadionu Rajka Mitića, popularnoj Marakani. I tamo se na tribinama može vidjeti četničko znakovlje, a na izlazu iz tunela podno sjeverne tribine stoji grafiti “Četnici sever”. Poruka koju navijači Crvene zvezde šalju vrlo je jasna. Tko su bili i što su u Vukovaru spominjani četnici radili, nije potrebno objašnjavati.
Ono što je skandalozno u cijeloj ovoj priči je da to ponašanje ne nailazi na osude. To što nitko iz srbijanskog državnog vrha ne diže glas i ne ukazuje na svu pogrešnost takvog ponašanja zapravo i ne čudi, ako znamo da su predsjednik i premijer Srbije bili najbliži suradnici četničkog vojvode Vojislava Šešelja, a aktualni predsjednik Tomislav Nikolić je i sam primio tu počasnu titulu 1993. godine. Od države u kojoj se četnici rehabilitiraju, a njihovi sljedbenici vladaju bolje nismo ni očekivali.

Zagrebe, ne žmiri!

Ne ulazeći u osobne stavove hrvatskih političara, oni barem u javnost šalju drukčiju sliku kada je u pitanju ustaštvo. Kada se na našim stadionima pojavljuje sporno znakovlje ili se uzvikuju zabranjeni pokliči, državni vrh se ogradi od toga i nazove stvari pravim imenom. Ipak, nevjerojatno je da apsolutno nitko iz hrvatskog državnog vrha ne reagira na provokacije koje stižu iz Beograda.
Kroz hrvatske se medije stidljivo provlače sporne fotografije i videozapisi Delija koji na tribinama pjevaju četničke pjesme, i na tome uglavnom staje. Što još trebamo vidjeti na tribinama Pionira (dvorane u kojoj Crvena Zvezda igra) da bismo konačno dočekali reakciju Vlade RH ili predsjednice?
Iduću domaću utakmicu u Euroligi Crvena Zvezda igra u petak 3. veljače. Već se sada može sa sigurnošću reći da će i tada na tribinama biti transparent na kojemu će pisati “Četnici”, a vrlo vjerojatno i Vukovar, odnosno Bykobap. Što nam ovog puta spremaju uz to, tek trebamo vidjeti.

Dokad će orgijati?

No, osim Hrvatske i Srbije, o svemu ovome šuti i još jedna strana. ULEB, košarkaška organizacija koja organizira najjače europsko klupsko natjecanje, također ima veliku krivnju u svemu ovome.
I dok nogometne organizacije zbog fašizma prazne stadione, oduzimaju bodove, izbacuju klubove i prijete reprezentacijama izbacivanjem iz kvalifikacija, Jordi Bartomeu (šef Eurolige) i prateća kamarila ponašaju se kao da se ovo njih ne tiče.
FK Partizan je, recimo, izbačen iz Europe jer su njegovi navijači veličali Ratka Mladića i Radovana Karadžića, a istodobno je Delijama dopušteno četničko orgijanje. Jednako ponašanje, različiti kriteriji.
U idućim mjesecima pred Crvenom Zvezdom je 10 ispita u Euroligi. Isto toliko ispita je i pred Hrvatskom, Srbijom i Euroligom. Hoće li se i dalje zatvarati oči pred četničkim simbolima i prešutno odobravati ponašanje navijača koji slave ratne zločine i zločince te pozivaju na ubijanje Hrvata?
Krajnji je čas da se tome kaže dosta. Ratne rane u Vukovaru još nisu zacijelile, a grupa “navijača” poziva na nova ubijanja u tom gradu. Na utakmicama koju njihov klub igra protiv grčkih, ruskih, turskih ili španjolskih klubova. Zbogom, pameti!

Portal dnevnih novosti

Podijeli novost na društvenim mrežama!