O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ličko-senjska županija i EU fondovi

1/2
Ličko-senjska županija i EU fondovi
Ličko-senjska županija i EU fondoviLičko-senjska županija i EU fondovi
Objavljeno: 16-02-2019

OTOČAC – Postalo je to poput prave mantre, postalo je to pitanje sposobnosti i nesposobnosti, postalo je to pitanje neke europejnosti i neke nacionalne zatvorenosti, postalo je to pitanje čestog licitiranja i političkog prozivanja, kako komu i kada odgovara. Tko to i koliko povlači novca iz famoznih EU fondova?

Tako su izišli i neki podatci za sve hrvatske županije. Dade se zamijetiti da sve slavonske županije bilježe porast zahvaljujući Projektu Slavonija, Baranja i Srijem te mjerama iz Programa ruralnog razvoja, što je i očekivano s obzirom na strukturu gospodarstva u tim županijama. Porast ugovaranja projekata u slavonskim županijama očekuju se i u ovoj godini, a na razini cijele države očekuje se ugovorenost od 85 posto cjelokupnog financijskog iznosa (10,7 milijardi eura).

A gdje se tu nalazi Ličko-senjska županija? Kada se promatra ugovori iznos u apsolutnim brojkama, ugovoreno je u 2017. i 2018. g. ukupno 890 milijuna kuna. Iza nje je po ovom kriteriju jedino Karlovačka županija. Ali kada se pogleda podatak per capita ugovorenih sredstava, slika je posve drugačija, Ličko-senjska županija ima 19.600 kuna per capita, što je svrstava na drugo mjesto, odmah iza Dubrovačko-neretvanske županije, sve ostale županije se po ovom kriteriju daleko ispod. Kod ugovorenih sredstava u obzir su uzeta sredstva za sva tri operativna programa (Operativni program konkurentnost i kohezija, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali i Program ruralnog razvoja).

Eto, tako kažu brojke, tako kaže statistika, a u percepciji prosječnog hrvatskog građanina vlada stereotip da je Ličko-senjska u svemu na dnu ljestvice. Ako laže koza, ne lažu brojke!

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!