O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Ako se to ne smije u Hrvatskoj, mogu li Francuzi?

1/1
Ako se to ne smije u Hrvatskoj, mogu li Francuzi?
Ako se to ne smije u Hrvatskoj, mogu li Francuzi?
Objavljeno: 15-02-2019

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u službenu proceduru Europskog parlamenta uputila je pitanje za pisani odgovor Europskoj komisiji.

U pitanju se referirala na kazneno djelo ometanja pravde pri procesuiranju ratnih zločina te tom prilikom naglasila kako međunarodni karakter ratnih sukoba u Hrvatskoj i Bosni-Hercegovini, uz sudjelovanje takozvanih stranih vojnika koji nisu bili državljani zaraćenih strana, postavlja brojna pitanja nadležnosti u području procesuiranja ratnih zločina počinjenih prilikom tih sukoba.

U tom pogledu, slučaj Jean-Michela Nicoliera predstavlja poseban zanimljiv slučaj obzirom da je riječ o francuskom državljaninu, kojeg su na hrvatskom teritoriju ubili srpski teroristi, tako da su za procesuiranje njegove ubojice potencijalno nadležni sudovi triju država, pri čemu je istraga već otvorena pred francuskim i hrvatskim sudovima.

Također, istaknula je da rasvjetljivanje njegova ubojstva i sam postupak procesuiranja njegovog ubojice i pronalaska njegova tijela nailaze u Hrvatskoj i u Srbiji na brojne prepreke i opstrukcije, od pomicanja grobnice do opstrukcija rada istražitelja ili davanja lažnih iskaza, pri čemu određeni politički krugovi vrše snažan pritisak da se u tom predmetu ništa ne poduzme. U tom kontekstu, Komisiju je podsjetila da francuski kazneni zakonik kažnjava kaznena djela ometanja pravde (kazneno djelo prikrivanje leša žrtve kaznenog djela ubojstva, davanja lažnih iskaza,… ) i zlouporabe položaja.

Tomašić je na kraju Europsku komisiju upitala: "U slučaju kad bi bila ispunjena sva obilježja kaznenih djela ometanja pravde ili zlouporabe položaja počinjenih u Hrvatskoj i u Srbiji, bi li potencijalni počinitelji odgovorni za ometanje pravde u predmetu Jean-Michel Nicolier mogli odgovarati pred nadležnim francuskim sudovima"?

Direktno.hr

Podijeli novost na društvenim mrežama!