O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Bilo je to na današnji dan 1991.

1/1
Bilo je to na današnji dan 1991.
Bilo je to na današnji dan 1991.
Objavljeno: 31-12-2018

Prvi veliki hit i jedna od najpoznatijih pjesama Marka Perkovića Thompsona – ‘Bojna Čavoglave’ – prvi je put javno izvedena na Hrvatskom radiju Split na današnji dan, prije 27 godina – 31. prosinca 1991. godine. Ubrzo je snimljen video spot koji je prvi put pušten na Otvorenoj televiziji. Tijekom Domovinskog rata ‘Bojna Čavoglave’ bila je izuzetno slušana, te je proslavila Marka Perkovića. Ova pjesma sluša se dosta i danas.

Na početku Domovinskog rata 1991. godine Marko Perković pridružio se Zboru narodne garde. U to vrijeme u rukama je imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak.

Bojna Čavoglave’, u svom se tekstu bavi obranom hrvatskog sela smještenog u istočnom dijelu Petrovog polja. Grad Drniš koji je smješten na zapadnom rubu Petrovog polja 16. rujna 1991. pobunjeni Srbi napadaju i osvajaju. Stanovništvo Drniša primorano je naredne četiri godine provesti u progonstvu, sve do oslobađajuće vojno-redarstvene akcije Oluja 5. kolovoza 1995. godine. U Domovinskom ratu selo Čavoglave nalazilo se na samoj bojišnici, ali nikada nije bilo okupirano. Veliki broj mještana sudjelovao je u borbi protiv Krajinskih Srba. Thompson u stihovima ‘Bojne Čavoglave’ poručuje da će braniti svoju Hrvatsku i rodno selo do smrti, sa spremnošću da srbijanskog agresora protjera i oslobodi domovinu Hrvatsku.

Marko Perković Thompson godinama se progoni zbog ‘Bojne Čavoglave’. Ipak, usprkos medijskoj hajci kojoj je izložen, Marko Perković Thompson je nakon nastavio pjevati domoljubne pjesme, pa su one postale njegov zaštitni znak, te je napravio veliku karijeru, a već godinama puni stadione u Hrvatskoj, te dvorane po čitavome svijetu.

 

A sve je počelo s ‘Bojnom Čavoglave’ prvi put emitirane na Radio Splitu, prije 27 godina…

 

‘Bojna Čavoglave’, stihovi:

 

Za Dom – Spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole

Stala braća da obrane naše domove

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi

Nećete u Čavoglave dok smo živi mi!

Tuče thompson, kalašnjikov a i zbrojevka

Baci bombu, goni bandu preko izvora

Korak naprijed, puška gotovs’i uz pjesmu svi

Za Dom braćo, za slobodu, borimo se mi!

Čujte srpski dobrovoljci, bando četnici

Stići će vas naša ruka i u Srbiji!

Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna

Sudit’ će vam bojovnici iz Čavoglava!

Slušajte sad poruku od Svetog Ilije:

Nećete u Čavoglave, niste ni prije!

Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava

Hrvatska vam zaboravit neće nikada!

 

Slobodna Dalmacija
 

Podijeli novost na društvenim mrežama!