O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Predstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društva

1/11
Predstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društva
Predstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društvaPredstavljen Senjski zbornik 44/2017 i održana Izborna skupština Senjskog muzejskog društva
Objavljeno: 22-09-2018
U Senju je u organizaciji Gradskog muzeja Senj i Senjskog muzejskog društva 21. rujna 2018. u Pučkom otvorenom učilištu Milutina Cihlara Nehajeva predstavljen novi broj znanstvenog časopisa Senjski zbornika broj 44 za 2017. godinu. Zbornik 44/2017 donosi teme posvećene Podgorju na tragu održanog znanstveno-stručnog skupa “Podgorje – polazišta i perspektive razvoja kraja između Velebita i Jadrana” u listopadu 2016. godine. Zbornik su predstavili prof. dr. sc. Ivan Legac s Prometnog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Željko Holjevac s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i prof. dr. sc. Ivan Rogić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu.
 
Predstavljači su istaknuli kako su radovi Senjskog zbornika na temu Podgorja iznimno važni za izradu kritički provjerene cjelovite javne slike o podgorskom kraju kao posebnoj i teritorijalnoj i razvojnoj zbilji, kako bi se na temelju polazišta iz prošlosti i sadašnjosti pristupilo rješavanju brojnih teškoća i budućem razvitku više nego demografski razrijeđenog Podgorja. Autori radova tako su ponudili naznake i perspektive budućeg razvoja, uključujući ocjenu prirodnih potencijala, održivog razvoja i zaštite okoliša, dosadašnje oblike i dosege planiranja, socijalna i kulturna uporišta razvitka u budućnosti i procjenu mogućnosti revitalizacije Podgorja, uzimajući svakako u obzir prostorni obuhvat, ime, geopolitički položaj, zemljopisna obilježja, stanovništvo, naseljsku mrežu, demografska kretanja, podgorsko iseljeništvo, povijesna zbivanja i procese od starih vremena do kraja Domovinskog rata, gospodarske i socijalne djelatnosti u prošlosti i sadašnjosti, razvitak i evaluaciju prometne mreže, pomorskog prometa i tehničke infrastrukture, ulogu Katoličke crkve u razvitku Podgorja, tradicijsku kulturu, graditeljsku baštinu, narodni život i običaje, razvitak školstva, jezik i književnost te nacionalni i socijalni identitet Podgoraca. Svi su složni u jednomu: Pokrenuti uspješniji razvitak u Podgorju nije ni lako ni jednostavno. U tom pogledu inicijative i napori lokalnih vlasti, ustanova, udruga i pojedinaca zaslužuju širu znanstvenu, stručnu i ekspertnu potporu. Autori i predstavljači nadaju se da je ovaj Senjski zbornik jedan od načina znanstvene i stručne potpore istomu, posebice zbog činjenice što je jedini znanstveni časopis u Ličko-senjskoj županiji.
 
Predstavljanju su uz predstavljače nazočili zamjenik gradonačelnika grada Senja Jurica Tomljanović, izaslanica gradonačelnika grada Zagreba Vesna Kusin, preuzvišeni biskup u miru dr. Mile Bogović, dekan Senjskog dekanata preč. Silvije Milin, ravnateljica Nacionalne i Sveučilišne knjižnice Zagreb dr. sc. Tatijana Petrić i predsjednik Matice hrvatske ogranak Senj Mislav Bilović. Također su predstavljanju nazočili brojni članovi Senjskog muzejskog društva, recenzenti, predstavnici gradskih institucija i medija te ostali cijenjeni uzvanici i dragi gosti. Program kulturnog događanja vodila je ravnateljica Gradskog muzeja Senj Blaženka Ljubović, dok je Izbornom skupštinom Senjskog muzejskog društva rukovodio dr. sc. Miroslav Glavičić, glavni urednik Senjskog zbornika i predsjednik Društva. Izborna je skupština održana sa sljedećim dnevnim redom: 1. Otvorenje, izbor Radnog predsjedništva, 2. Izvješće o radu za 2014. – 2017., 3. Financijsko izvješće za 2014. – 2017., 4. Rasprava o izvješćima, 5. Izmjene i dopune Statuta SMD-a, 6. Razrješenje predsjednika, tajnika i likvidatora 7., Izbor predsjednika, tajnika i likvidatora, 8. Program rada 2018. – 2021. godine i 9. Razno. Sva su izvješća jednoglasno prihvaćena, a jednoglasno su potvrđeni i predsjednik Glavičić, tajnica Blaženka Ljubović i likvidator Branka Šolić.
Prisutnima se obratila i dr. sc. Tatijana Petrić, koja je zahvalila Senjskom muzejskom društvu, Gradskom muzeju Senj i Gradu Senju na suradnji u projektu Hrvatska glagoljica, u okviru kojeg je pokrenut portal Glagoljica.hr u cilju okupljanja digitalnih preslika hrvatske glagoljske baštine i ovom je prigodom uručila zahvalnice. U glazbeno-umjetničkom dijelu programa nastupila je Ivona Šojat, prof. klavira.
Na kraju programa voditeljica Ljubović zahvalila je svima koji su svojom nazočnosti uveličali priređeno kulturno događanje i pozvala na prigodni domjenak i druženje.
 
Ana Vukelić, prof./Foto: Gradski muzej Senj
Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom