O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Zvono s Gradine dozivlje Brinjake

1/6
Zvono s Gradine dozivlje Brinjake
Zvono s Gradine dozivlje BrinjakeZvono s Gradine dozivlje BrinjakeZvono s Gradine dozivlje BrinjakeZvono s Gradine dozivlje BrinjakeZvono s Gradine dozivlje BrinjakeZvono s Gradine dozivlje Brinjake
Objavljeno: 03-08-2018

Iako je bar nekim Brinjacima pjesma "Brinjska priča" Ružice Perković već poznata, objavljujemo je i na našim stranicama kako bi je imao prilike pročitati puno veći krug ljudi jer ona to doista zaslužuje.

Javno ju je autorica interpretirala na nedavnom Karakaševom gostovanju u Otočcu, a za potpun doživljaj stihova potrebno je u njima osluhnuti posebnu intonaciju brinjskoga čakavskoga govora.

S autentičnom emotivnošću bez patetike pjesma u par riječ prenosi sukus cijeloga života Brinjaka/Brinjke. Možda će nekoga privući i njezin potencijal za uglazbljivanje, a prosječnog čitatelja zadivt će i ganuti aluzije na brinjske minere poznate u svjetskim razmjerima, na sudbinu čuvarica ognjišta... Ipak, ništa nije crno, pjesma završava odmjerenom vedrom sugestijom, pozivom na povratak u rodni kraj i važnom porukom mladim Brinjacima da nikuda ne odlaze.

 

Brinjska priča

 

Od mladosti svoje rane

odlazili su Brinjaci na sve strane.

Delali su tunele i pruge

jer to ni bilo za druge.

 

One su orale, kopale, sadile,

čuvale ognjišće

i nikada se nisu žalile.

 

Sastali su se po stare dane,

on, starac, u svom Brinju stranac,

ona, pogrbljena starica,

ognjišća svog čuvarica.

 

Sada si na redu ti,

ali ti nikuda ne greš,

u svom Brinju ćeš živit,

u svom Brinju ćeš smirit.

 

Zvono s Gradine dozivlje

Brinjake iz celoga svita:

vratite se u svoje Brinje,

napušćeni prag za vas pita!

 

Ružica Perković je voditeljica poznate i uspješne ženske udruge Pavenka iz Brinja i ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica u Brinju. Udruga Pavenka zaslužna je za veće iskorake u promidžbi Brinja i Brinjaka i unaprjeđenje brinjskoga kraja provedbom projekata financiranih sredstvima iz EU fondova, a rado se uključuje i u projekte van Brinja, kao što je proljetošnji performans Crvenkapica na Fortici ili redovito sudjelovanje na sajmovima Eko etno Gacka i Božićni sajam u Otočcu. "Brinjska priča" može se shvatiti i kao programatska pjesma udruge jer slavi vrijednosti za koje se Pavenka u svome djelovanju posebno zalaže.

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!