O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Vrijeme je za Proljetni cabaret GACKI NA IZVORU

1/1
Vrijeme je za Proljetni cabaret GACKI NA IZVORU
Vrijeme je za Proljetni cabaret GACKI NA IZVORU
Objavljeno: 19-05-2018

Sinac – Zagreb: U nedjelju 20. svibnja u Zagrebačkoj Dubravi, točnije kazalištu na adresi Cerska 1 okupljaju se umjetnici koji će kroz razne kulturološke izričaje oslikati zavičaj Gacke doline i Like stihom, prozom, ruhom, pokretom; prošlost utkati u suvremenost; sutrašnjicu usmjeriti na izvore postojanja i znanja mirnog, opuštenog, radnog života sjedinjenog sa zemljom i ljudima.

Konkretnije u programu mogu se čuti ulomci iz kronika pera pisaca iz Sinca. Krenuvši po vremenu nastanka čut ćemo prozu pučkog pisca Mate Šepe , uglazbljene stihove Ivana Bogdanića, čakavsku poeziju Jadranke Prše i mlade novele Jasne Ilić.

Ovdje je zgoda i prikazati sličice iz seoskog života Gacke doline pa će publici biti predstavljen ulomak premijerno prikazan 2011. U Otočcu, „Vriću žita i ujam, pa da idem na sajam“ o običaju domišljatog trgovanja na sajmu koji živi i danas svake srijede u ovom terezijanskom gradiću.

Druga priča je ulovljena na Gackinim vrilima u Sincu. Divojke dolaze prati robu na vodu. Nađu se tu i momci pa se sve splete i zaplete i sretno završi dok i dalje Gackoj na izvoru stoje malini, i čini se da iz kamena voda teče, a peračice ižimljedu maštel.

U zakutcima latičastih livada cveta drenjula i piva lipa Anka Sinčeranka, na vodi se plavi ljuljadu. Zvonidu podnebesjem zvona male katedrale sv. Ilije, okuplja se puk na molitvu i razgovor pod grane stare lipe, stoljetnice, mudrice i čuvarice očinskih krovova. Gacka je to ljepota skrivena pod gorde planine Like, kršne, pitome, blage i snažne.

A mladost ko' mladost. Živeći u svom vremenu sljubljuje se sa tradicijom tiho i nenametljivo pa će tako kazališnim daskama prošetati kreacije koje su djevojke same osmislile kao spoj bakine škrinje i današnjih butika. Vedro, obojano, lepršavo, ženstveno i samo naše.

I uz sve to još isprepletenost programa vodi nas plesnim korakom kroz kola sve do valcerastih nota i na kraju nas pjesmom dočekuje Ličanka, istinska vila Velebita koja stoji kraj svog Ličanina kraj svog Velebita i prkosi vjetru vremena i postoji i stoji u vijeke. 

Organizator događanja je Zavičajno društvo Sinac iz Zagreba, a podupiratelj je Kulturno umjetničko društvo „Lipa“ iz Sinca. 

Veselimo se Vašem dolasku!

ZD „Sinac“ Zagreb i KUD „Lipa“ Sinac

 

Jasna Ilić

 

 

Podijeli novost na društvenim mrežama!