O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Gačani prvi na 5. slunjskoj večeri bećarca

1/3
Gačani prvi na 5. slunjskoj večeri bećarca
Gačani prvi na 5. slunjskoj večeri bećarcaGačani prvi na 5. slunjskoj večeri bećarcaGačani prvi na 5. slunjskoj večeri bećarca
Objavljeno: 15-04-2018

SLUNJ - Sinoć u 19 sati u športskoj dvorani u Slunju svečano je održana 5. slunjska večer bećarca. Bećarac, koji je 2012. godine zaštićen od strane UNESCO-a kao nematerijalna baština našega naroda i čovječanstva, prisutan je u svim dijelovima domovine. Njegovo je porijeklo u Slavoniji, ali se proširio u svim dijelovima domovine. Taj jednostavni napjev, dinamičan i sjetan, duhovit, satiričan, često puta lascivan, pjevaju ga jednako muškarci i žene. Do izražaja dolazi kreativnost izvođača. 

Sinoć je priređena prava smotra bećarca u Slunju. Nakon otvaranja svaka od grupa dobila je svojih pet minuta da pokaže umijeće pjesme, svirke i igre. Riječi imaju pomalo humorističan naboj i u tome svaka grupa pokazuje domišljatost i kreativnost. A nastupile su ove  grupe ili KUD-ovi: “Cetingradski bećari”, “Izvor” iz Rakovice, KUD “Graničari” iz Cvitovića, KUD “Gacka” iz Lešća, MPS HKUD “Široka Kula”, MVS KUD-a “Sv. Juraj” Draganić, TS “Niksi”, TS “Bedem” Bihać, , TS “Plitvički bećari”. Kao gosti sudjelovali su ženski vokalni ansambl “Zwizde”, muška pjevačka skupina “Sidraga” Tinj i KUD “Sv. Juraj“ Draganić. Publika je dobro prepoznala glazbu i riječi i popratila pljeskom duhovite napjeve. Čovjek ne može a da ne uzdahne i  ne bude ponosan na toliku energiju u našem puku koja je progovorila u pjesmi.

Žiri je imao nezahvalnu zadaću da izabere pobjednika iako su svi pobjednici koji su sudjelovali. Ipak KUD “Gacka” iz Lešća, koja je po prvi put nastupila, izabrana je za pobjednika. Ponovili su svoju pobjednički bećarac i pobrali pljesak. Svi su sudionici dobili priznanje za sudjelovanje.

Na kraju možemo reći da je ova peta godina posvećena bećarcu opravdala svoje postojanje. Prikupljeno je dragocjeno iskustvo i već se možemo pripremati za 6. slunjsku večer bećarca.

M. Pecić/M.K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom