O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Najava: o otkrićima glagoljskih rukopisa na Festivalu znanosti

1/1
Najava: o otkrićima glagoljskih rukopisa na Festivalu znanosti
Najava: o otkrićima glagoljskih rukopisa na Festivalu znanosti
Objavljeno: 01-04-2018

Poznato vam je kako se ponosimo baštinom glagoljičkih tekstova od Bašćanske ploče do 19. stoljeća? Poznato, naravno. Znate li da je u Gackoj tijekom 15. stoljeća bujala glagoljaška rukopisna djelatnost? Znate, naravno. Znate li koji su to glagoljski rukopisi tada nastali u Gackoj, a sačuvani do danas? Malo teže pitanje? Tu smo neupitnu činjenicu uostalom jače osvijestili tek posljednjih desetljeća.

S obzirom da su upravo „Otkrića“ tema ovogodišnjeg Festivala znanosti, o „Otkrićima hrvatskih (i gačanskih) glagoljskih rukopisa“ bit će više govora prvog dana Festivala znanosti u Otočcu, u ponedjeljak 16. travnja 2018., u sklopu programa koji je namijenjen srednjoškolcima, studentima i građanstvu u organizaciji Sveučilišta u Zadru (Odjela za nastavničke studije u Gospiću i Odsjeka za hrvatski jezik i književnost) i Srednje škole Otočac.

Podsjetnik na gačanske glagoljske tekstove trajno je otisnut u reljefima Gačanskog parka hrvatske memorije koji predstavljaju Dabarski brevijar i Kolunićev zbornik iz 1486. godine te dvotomni brevijar Borgiano Illirico 5 i 6 iz 1379. godine. Kada su, kako i gdje otkriveni ti rukopisi i što ih to smješta na područje Gacke, pitanja su na koja će što preciznije odgovore nastojati dati studenti Odjela za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru čija je mentorica doc. dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić.

O Vinodolskom zakoniku u svjetlu dviju obljetnica, 730 godina od proglašenja vinodolskog zakonika (1288) i 175 godina od njegova prvotiska u Kolu (Ivan Mažuranić, 1843.), govorit će profesor sa Sveučilišta u Zadru doc. dr. sc. Josip Miletić.

S druge strane, studenti kroatistike zadarskog sveučilišta koji će s doc. Miletićem doći u Otočac, kao i studenti nastavničkih studija, iskoristit će boravak u Otočcu kako bi posjetili Muzej Gacke, obišli Gačanski park hrvatske memorije, a na kraju i mjesto Dabar kod Otočca gdje su prije više od 500 godina nastajali vrijedni glagoljski rukopisi (Dabarski brevijar i Borgiano Illirico).

Donosimo i sažetak programa događanja za ponedjeljak, 16. travnja: u 9 sati predviđen je obilazak Muzeja Gacke, a u nastavku razgled Otočca; u 10.45 počinju predavanja u Vatrogasnom domu za učenike Srednje škole Otočac, najprije prezentacija o gačanskim glagoljskim rukopisima, potom predavanje o Vinodolskom zakoniku. Program u Otočcu završava obilaskom Gačanskog parka, a slijedi oko 12.30 sati izlet u Dabar i, uz pratnju lokalnih vodiča, upoznavanje lokaliteta gdje su u srednjem vijeku bujali kultura i glagoljaštvo.

Znanstvena otkrića mijenjaju svijet. „Poznato je konačno, nepoznato je beskonačno. U intelektualnom pogledu nalazimo se na otočiću usred oceana neobjašnjivosti. Dužnost je svake generacije da moru otme još po koji komadić kopna.“ Ta je misao T.H. Huxleya svojevrsna misao vodilja Festivala znanosti 2018.

Neka i produbljivanje spoznaje o tradiciji glagoljaštva bude oteti „komadić kopna“ za mlade generacije.

 

M.K.G

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom