O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Rekonstruiran davni običaj kolijana u Gackoj

1/1
Rekonstruiran davni običaj kolijana u Gackoj
Rekonstruiran davni običaj kolijana u Gackoj
Objavljeno: 26-12-2017

OTOČAC – Folklorno društvo Otočac je na svoj facebook stavilo doista jedinstvenu, ha, recimo božićnu čestitku s kolijanima. A što su to kolijani? Mnogima, posebno mlađima, ovaj pojam je vjerojatno posve nepoznat, a oni koji su bogati i prebogati godinama možda se i sjećaju da je netko nekada davno spominjao kolijane. A sam pojam možda će nekoga intuitivno podsjetiti na – kolendare, poglavito dubrovačke kolendare, i ne će pogriješiti. A odakle sada odjednom kolijani, i kako ih vezati za regiju Gacku?

O kolijanima možemo govoriti kao o davno prošlom i zaboravljenom običaju u nekim selima u Gackoj, recimo  poput Kompolja, Švice, Čovića … U Švici možemo ih vezati za fijolice ili fijole. Najvjerojatnije je toga bilo i u drugima našim selima, ali nije ostalo zapisano, a što nije zapisano, toga kao da nije ni bilo.

Oobičaj kolijanja bio je vezan na božićne blagdane. Dan za kolijanje bila je zapravo noć od Božića na Stipanju, dakle na sam Božić uvečer Stipanje, što se donekle protivi starom običaju da se na Božić nikuda ne ide iz kuće, da je gotovo nepristojno zaći komu u kuću jer treba poštivati taj najobiteljskiji blagdan. Kolijani nam svjedoče da tome nije tako, eto, da se nestrpljivo čekala večer na sam Božić kako bi se pošlo k susjedima, najčešće u jednu odabranu kuću, pjevajući kolijanske pjesme. Taj dolazak nije bio spontan, on bi bio unaprijed dogovoren kako bi domaćin mogao dočekati pripravan. Kolijani nisu dolazili praznih ruku, donijelo bi se nešto od pečenke i druge hrane te bi ponijeli barem bocu vina. I domaćin je kolijane dočekao pečenkom i pićem i onda bi pjevali kolijanske pjesme i častili se. Dalo bi se o ovomu običaju još ponešto kazati, no to bi nas predaleko odvelo.

Svakako treba zahvaliti Folklornom društvu Otočac koje je sebi uzelo u zadatak da povrati iz duboka zaborava ovaj lijepi gačanski običaj. Koreografiran su izvodili više puta, od smotre folklora u Otočcu, do večernjih priredaba, a posljednja izvedba bila je ove godine u Gospiću za blagdan sv. Nikole. Svakako je to zavrijedilo čestitke ovom društvu i njegovoj voditeljici Verici Dasović.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom