O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Karakašu stižu književna priznanja

1/1
Karakašu stižu književna priznanja
Karakašu stižu književna priznanja
Objavljeno: 31-10-2017

Roman Sjećanje šume književnika Damira Karakaša dobitnik je književne nagrade Kočićevo pero (koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banjaluka/Beograd).

Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković jednoglasno je odlučio o pobjedniku, a priznanje će Karakašu biti svečano uručeno na ovogodišnjem međunarodnom sajmu knjiga Interliber u Zagrebu (10. studenog).

U obrazloženju se navodi kako je Sjećanje šume (već 3. izdanje) pažnje vrijedan izuzetak koji vraća povjerenje u literaturu u vrijeme kada je svijet zahvatila pandemija nečitanja.

No, to nije sve.

U još jednom književnom finalu našao se Karakaš sa svojim Sjećanjem šume.

Riječ je o Nagradi Janko Polić Kamov koju je Hrvatsko društvo pisaca ustanovilo 2014. godine za najbolje književno djelo na hrvatskom jeziku prema kriteriju književne izvrsnosti, ali i promicanju tematske ili stilsko-jezične inovativnosti.

Za Kamovljevu nagradu ove su godine prijavljene 63 knjige, a članovi žirija Nikola Petković, Boris Postnikov i Ivana Rogar odabrali su pet finalista. To su, osim Karakaševih Sjećanja šume, sljedeće knjige: Tamni čovjek Birger Martine Vidaić, Minus sapiens Zorana Roška, Stajska bolest Slađane Bukovac i Ciganin, ali najljepši Kristiana Novaka. Teška odluka!

Dodjela Nagrade Kamov bit će na Kamovljev rođendan, 17. studenog 2017. u Rijeci.

Također je Karakaševovo Sjećanje šume prispjelo u najuži izbor nedavno (u rujnu) završenog izbora za regionalnu Nagradu Meša Selimović za najbolji roman 2016., koja se svake godine dodjeljuje u Tuzli (pobjednik je roman Mađarska rečenica Andreja Nikolaidisa). 

 

M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom