O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-a

1/17
Sinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-a
Sinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-aSinoć proslavljena 55. obljetnica GPOU-a
Objavljeno: 28-10-2017

OTOČAC – Sinoć je Gacko pučko otvoreno učilište proslavilo svoju 55. obljetnicu. U skoro dvosatnu programu moglo se podosta toga čuti, naravno i vidjeti, o polustoljetnoj aktivnosti ove ustanove. Na samomu početku ravnateljica Nada Avsec ukratko je evocirala prošlost i preglednim kronološkim redom istakla ono najbitnije, posebno se osvrnuvši na kulturne aktivnosti kojima se učilište bavilo i kani baviti u suvremenosti. Čestitkama se pridružio i predsjednik Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta Damir Matković, predavši ravnateljici Avsec i povelju. A gradonačelnik Stjepan Kostelac također je uputio čestitke na ovoj velikoj obljetnici sa željom da ova ustanova bude i dalje na dobrobit kulturi i svim građanima Grada Otočca.    

Iza toga uslijedio je prigodni program, kroz koji su prikazani samo neki od dosega Gackoga pučkog otvorenog učilišta. Naravno da sve scenski nije moglo biti prikazano, nije ni trebalo, jer bi to dovelo do teške preglednosti bogata rada ove ustanove. Uostalom, o njihovoj aktivnosti govore i govorit će i druge manifestacije tijekom ove jeseni, a koje priređuju za javnost.

Prvo je nastupilo Folklorno društvo Otočac izvevši iz svoga repertoara neke pjesme i odigravši neka kola. Tako je izvedena pjesma Kiša pada uz tamburice, zatim je izveden tanac uz dangubicu, potom igrano kolo u svima svojim elementima da bi na kraju bila a capella izvedena pjesma Pjevaj pjevče. Svim time je rukovodila voditeljica Verica Dasović.

Amatersko kazalište Arupium je izvelo dva inserta iz dvije predstave koje su ranijih godina izvedene na pozornici Gackoga pučkog otvorenog učilišta, ali i na nekima drugim pozornicama. Bili su to inserti iz predstava „Umri ženski“ i „Dok nas smrt ne rastavi“. Davanje ova da istrgnuta inserta je bilo nadasve hrabro i zahtjevno, okruženje same večeri je bilo posebno i amaterskim glumcima treba čestitati na hrabrosti i izvedbi. Treba i to ovom prigodom kazati, jučer (sinoć) je bila i 10. obljetnica rada Amaterskog kazališta Arupium, upravo na taj dan prikazana je i njihova prva predstava.

Kako pri Gackomu pučkom učilištu djeluje i glazbena škola, dvije učenice su izvele svaka po dvije skladbe. Tako je Bernarda Zorićić izvela Bachov Menuet u G-duru i Schumannova Divljega igrača, dok je Stela Budimir odsvirala Bachov Musette i Burgmullerovu Arabescu.

Brojnu publiku, a mora se kazati da je dvorana bila krcata, na noge je digao tamburaški orkestar Gackoga pučkog otvorenog učilišta. Najprije su nastupili polaznici od 2. do 6. razreda sa spletom folklornih tema. Sigurnom rukom, i tamburom, vodio ih je njihov maestro Darko Kranjčević. Oduševili su publiku svojom izvedbom. A krešendo je nastupio kad je na pozornicu izišao Tamburaški orkestar (stariji članovi), a koji je izveo majstorski nekoliko zahtjevnih obrada, poput Hajinih motiva (spleta instrumentala Pere Tumbasa Haje), obrađene Schubertove Serenade i na kraju Makedonskog ora Duška Topića. Čini se da je njihovim nastupom dosegnut vrhunac večeri.

Na kraju, a što je bio dar Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta, nastupili su prvaci Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Valja navesti njihova imena: Miljenka Grđan, Branka Sekulić, Ivica Trunbić, Alen Ruško, Nikša Radovanović i Tvrtko Stipić. Izvedeni su isječci iz Mozartova Benedictusa, arija Va pensiero iz Verdijeva Nabucca te arija U boj, u boj opere Zrinski Ivana Zajca. Naravno da su izvedbe bile na vrhunskoj razini, publika ih je lijepo primila, svakako da je najveći pljesak pobrala arija „U boj, u boj“. Prava je sreća da organi represije nisu odveli operne prvake na obavijesne razgovore ili sudcu za prekršaje jer se mogao čuti stih arije „za dom“, i to nekoliko puta.

A kroz program publiku i izvođače sigurnom rukom provela je, a tko drugi doli Ruža Orešković.

Sve u svemu bila je ovo sjajna večer povodom velike obljetnice Gackoga pučkog otvorenog učilišta Otočac.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!
Novalja.coom