O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)

1/13
Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)
Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)Pustolovina za pamćenje: hrvatski tim penjača osvojio vrh Breithorn (4164 m.n.m.)
Objavljeno: 15-08-2017

Peteročlani tim, koji su činili penjači iz tri planinarska društva (PD Gromovača iz Otočca, PD Rajinac iz Krasna i HPD Garjevica iz Čazme), uspeo se na vrh Breithorn (4164 m.n.m.) u Švicarskim Alpama (Pennine Alps).

To su Stipe Piršljin, Milan Krznarić i Dejan Delač iz Otočca, Josip Pintar iz Kosinja i Luka Piršljin iz Čazme.

Njihov put je započeo u petak, 11. kolovoza 2017., najprije kroz Italiju, a u kasnim poslijepodnevnim satima stigli su u mjesto Täsch (Švicarska), gdje je bilo najpogodnije podignuti šator u kampu zbog blizine puta prema Breithornu. Kako je protekao uspon, ispričao nam je Milan Krznarić.  

- U subotu ujutro probudili smo se na 5 Celzijevih stupnjeva. Prije puta smo pregledali opremu, uzeli hranu i vodu te krenuli u mjesto Zermatt (udaljeno 6 km od mjesta kampiranja). U Zermattu ne prometuju automobili, voze samo mala električna vozila, vlakovi i helikopteri. Iz mjesta Zermatt imali smo prelijepi pogled na vrh Breithorn, ali i na prestižni, visoki, zloglasni Matterhorn koji nam je sa svakim našim korakom plijenio pažnju. Vrh Matterhorna prekrili su olujni oblaci u obliku "kape", upozoravajući na opasnost i nepredvidljivost koja vreba na Alpama, spominje Krznarić usput u svojoj priči i vrh Matterhorn o kojem su spjevane pjesme, napisane knjige, snimljeni filmovi zbog stradavanja prvih planinara koji su ga osvojili 1865. godine (izgled čokolade Toblerone inspiriran je ovim vrhom).

- Iako se u našim očima zbog velikog prostranstva vrh Breithorn činio blizu, bio je kilometrima daleko. Nakon 2.500 metara nadmorske visine počinjao je snježni pokrivač, koji se svakim daljnjim odmicanjem pretvarao u glečer (vječni led). Nekoliko dana ranije pao je novi snijeg 10-15 centimetara i prekrio glečer, pa smo s derezama (šiljasta obuća koja se nastavlja na čizmu) i u navezu s konopom, vezani jedan za drugog, nastavili put prema vrhu. Sa svakim korakom vrebala je opasnost od upadanja u prikriveni otvor glečera, čije dubine u ledu mogu iznositi i do više desetaka metara. Pola sata prije samog vrha i 50 metara od nas čuli smo i vidjeli jednu žensku osobu, koja je na svoju (ne)sreću upala u malu prikrivenu rupu glečera. Pružena joj je adekvatna pomoć i nastavila je zdrava put prema vrhu, prisjetio se Krznarić i sretno završene nezgode penjačice.

- Zrak na 4 tisuće metara ima za 40 posto manje kisika od uobičajenog koji svaki dan dišemo, pa su se pojedinim članovima naše ekspedicije javljali visinski problemi, kao što su bol u glavi i mučnina. Adrenalinskim i ushićenim, ali ipak usporenim korakom stali smo na vrh Breithorna koji je pričao svoju zimsku priču u sred ljeta s pogledom na prelijepe Alpe. Na samom vrhu temperatura je bila  minus 14 stupnjeva, ali je puhao hladni sjeverac i to oko 50 m/s pa je osjećaj hladnoće bio kao na minus 34 stupnja, ispripovijedao nam je Krznarić.

Povratak s Breithorna opet je poprimio spasilački karakter jer je otočko-kosinjsko-čazmanska ekspedicija prilikom spusta naišla na planinara kojem je trebala pomoć.

- U povratku smo sreli jednu iscrpljenu osobu kojoj smo pomogli doći do prvog sigurnog skloništa, a u tome su se pogotovo istaknuli naši iskusni članovi HGSS-a, Dejan i Stipe. U Hrvatsku smo se vratili u nedjelju, 13. kolovoza, zadovoljni, zdravi i s novim iskustvima, dovršio je ovu zanimljivu planinarsku priču član tima Milan Krznarić.  

 

M.K.G.

Foto: M. Krznarić

Podijeli novost na društvenim mrežama!