O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Otvorena izložba Likom Gacke

1/26
Otvorena izložba Likom Gacke
Otvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom GackeOtvorena izložba Likom Gacke
Objavljeno: 06-06-2017

U izložbenoj dvorani Gackog pučkog otvorenog učilišta u Otočcu večeras, 6. lipnja 2017., otvorena je izložba radova 11. Likovne kolonije LIKOM GACKE koju Učilište od početka organizira u suradnji s Udrugom željezničara slikara Plavo svjetlo iz Zagreba, a koordinatorica ovogodišnje kolonije bila je Tanja Horvat, predsjednica Plavog svjetla.

Zahvalu okupljenim slikarima uputila je ravnateljica Učilišta Nada Avsec, a emotivno se na 11 godina suradnje Udruge Plavo svjetlo i GPOU osvrnula predsjednica Horvat, posebno naglasivši važnost sudjelovanja domaćih autora - iz Gacke, a riječ je o Ivani Kregar i Vatroslavu Oreškoviću Beći. Detaljnije je likovnu koloniju predstavila kustosica Muzeja Snježana Bogdanić.

Izložbu je otvorio Slaven Prpić, predsjednik Vijeća Otočca, pohvalivši pritom novitete koji se uvode, poput uvođenja djece vrtićke dobi u svijet slikarstva - neka od malih nogu uče od najboljih! Slikovito je kazao i da je predstavljeno 30 slika, a s obzirom da slika govori više od tisuću riječi, onda se u maloj izložbenoj dvorani nalazi više od 30 tisuća riječi.

Ovogodišnja kolonija okupila je različite skupine autora, a među njima publici su se predstavili slikari iz Udruge željezničara slikara Plavo svjetlo iz Zagreba: Zlata Živković, Marija Bertić Štefanac, Ivanka Piplica, Ksenija Talijančić i Mijat Marić; autori koji nisu članovi spomenute udruge, tj. autori iz Otočca i drugih krajeva Hrvatske: Vesna Kolač, Ivana Kregar i Vatroslav Orešković Beća; te članovi Slikarske grupe DB iz Munchena: Dieter Widhalm i Mihaela Widhalm.

Ukupno je deset sudionika jedanaeste kolonije koji su tri dana stvarali na području Otočca i Gacke, neki u Učilištu, neki u prirodi, ponajviše inspirirani samim krajolikom, i prirodnim i kulturnim. Prošle je godine u organizaciji Gackog pučkog otvorenog učilišta i Muzeja Gacke povodom Međunarodnog dana muzeja istaknuta tema i važnost kulturnog krajolika kao specifičnog spoja djelovanja prirode i čovjeka, koji je danas ponajviše očuvan na području sela Sinac. Upravo taj prostor ima brojne predispozicije da postane zaštićeni kulturni krajolik, koji je jedna od kategorija zaštićene kulturne baštine.

Ove su godine na izložbi radova 11. Likovne kolonije istaknuti upravo motivi kulturnog krajolika s nastojanjem da se publika još jednom upozna sa spomenutim fenomenom. Autori predstavljeni na izložbi su i akademski i amaterski slikari od kojih svatko na sebi svojstven način interpretira taj pojavni svijet, što je publika imala priliku vidjeti prilikom razgledavanja izložbe.  

Valja naglasiti i to kako se odnedavno u koloniju uključuju i autori s područja Otočca, vjerojatno i zbog njihova povezivanja u sklopu izložbenog ciklusa „Lokalni umjetnici u Muzeju“ koji se provodi od siječnja 2015. i unutar kojeg je održano sedam izložbi. Svoje su samostalne izložbe unutar ovog ciklusa imali i sudionici ovogodišnje kolonije - Ivana Kregar i Vatroslav Orešković Beća - a valja istaknuti i to kako se  autori tijekom posljednjih šest mjeseci sve češće samoinicijativno javljaju sa željom za izlaganjem radova te darovanjem svojih radova ili zbirki Muzeju Gacke. Potrebne su bile pune dvije godine da priča sa spomenutim izložbenim projektom ozbiljnije zaživi, a pretpostavka je stoga da će se istim intenzitetom provoditi i sljedećih nekolikog godina.

 Likovna kolonija ove je godine nakon deset izdanja nadopunjena i dodatnim sadržajima, po prvi put uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske koje je financiralo dio njezinih aktivnosti. Publici je tako u okviru izložbe predstavljen katalog u kojem su istaknuti svi autori koji su do sada sudjelovali na Likovnoj koloniji LIKOM GACKE, a održane su i likovne radionice za sudionike različitih dobnih skupina, pa su na izložbi izloženi i radovi djece iz otočkog Dječjeg vrtića Ciciban koji su sudjelovali na jednoj od radionica.

Izložba će biti otvorena do 21. lipnja ove godine.

 

S.B./M.K.G.

Podijeli novost na društvenim mrežama!