O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sandale sv. Nikole Tavelića na Udbini

1/7
Sandale sv. Nikole Tavelića na Udbini
Sandale sv. Nikole Tavelića na UdbiniSandale sv. Nikole Tavelića na UdbiniSandale sv. Nikole Tavelića na UdbiniSandale sv. Nikole Tavelića na UdbiniSandale sv. Nikole Tavelića na UdbiniSandale sv. Nikole Tavelića na UdbiniSandale sv. Nikole Tavelića na Udbini
Objavljeno: 22-04-2017

UDBINA - U Nacionalnom svetištu Crkve hrvatskih mučenika na Udbini u prošlu srijedu otvorena je izložba umjetničkih fotografija o hrvatskom svetcu Nikoli Taveliću pod nazivom „Put sandala“. Otvaranju ove izložbe nazočio je biskup Zdenko Križić, fotograf Jasmin Fazlagić kao autor izložbe, rektor Svetišta sv. Nikole Tavelića iz Šibenika fra Ivan Bradarić, naravno da je tu bilo i vjerna naroda, a nikako nije moglo bez domaćina, udbinskog župnika Josipa Šimatovića.

Pozdravne riječi uputio je rektor Svetišta hrvatskih mučenika Josip Šimatović, koji je istaknuo značaj izložbe i lik i djelo prvoga hrvatskog sveca i mučenika sv. Nikole Tavelića. Fra Ivan Bradarić iz franjevačkog samostana u Šibeniku je istaknuo da njihov samostan čuva jedini dokument o mučeništvu njihova subrata, a da je mjesto za otvaranje izložbe idealno radi spoja povijesti i sadašnjosti. Sv. Nikola Tavelić je došao na mjesto gdje se odaje počast svima hrvatskima mučenicima. Za fotografije Jasmina Fazlagića istaknuo je da su primjer umjetničkih djela u današnjem dobu kada se fotografija radi opće dostupnosti banalizira. Ovom izložbom sv. Nikola Tavelić ponovno propovijeda, zaključio je fra Ivan.
Biskup Križić istaknuo je da je sv. Nikola Tavelić bio istinski navjestitelj Isusa Krista u Svetoj zemlji gdje je i skončao mučeničkom smrću. Pozvao je muslimane na obraćenje i to ne kao vjerski fanatik već iz dubokoga kršćanskog uvjerenja, pri čemu je svoj život stavio u drugi plan. Bolje je biti žrtva nego ubojica, bolje biti mučenik nego mučitelj, zaključio je biskup i otvorio izložbu. U glazbenom dijelu izložbu je providio prof. Zvonimir Tonković iz Prozora.

Kako smo već pisali, ova izložbe je prenesena iz Siska, gdje je bila otvorena nekih mjesec dana, a tako će biti i na Udbini. Svatko onaj tko nije mogao doći na otvaranje može žaliti, ali ne treba očajavati, dok izložba traje dobro je došao kad god došao.

M. K.

Foto: A.K. et al.

Podijeli novost na društvenim mrežama!