O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Za lokalne izbore novac ograničen

1/1
Za lokalne izbore novac ograničen
Za lokalne izbore novac ograničen
Objavljeno: 17-04-2017

OTOČAC – Hrvatska Vlada je raspisala lokalne izbore. Po zakonskoj formuli oni se trebaju održati treće nedjelje u svibnju, pa već kako ta nedjelja padne, na koji datum. Ove godine će to biti 21. svibnja.

Sada tek treba krenuti lavina izborne kampanje. Drži - ne daj pronaći kandidate za župane, gradonačelnike i načelnike, daj - ne daj sastaviti liste za županijske skupštine, gradska i općinska vijeća. Svi nabrušeni, svi na samomu startu ukopani i samo čekaju pucanj početka te izborne utrke.

A da bi se građanstvo pridobilo da glasa upravo za tu i tu opciju, za toga i toga kandidata, treba imati novca, bez novca – ništa. Stara je izreka da tko loja ima taj i nešto drugo s njim maže, a tko nema ni brkove. No kako je po tomu pitanju bila praksa različita, bilo je onih koji novca imaju za promidžbu u izobilju, drugi su muku s njim mučili, dosjetila se država da to ograniči, rekla da sve mora biti transparentno, ma što god to trebalo značiti. I tako država odredila da se izbor župana i za listu za županijske skupštine može potrošiti samo 600.000 kuna. Ne ukupno, nego toliki iznos po kandidatu, odnosno po listi.

A kad su u pitanju gradovi i općine, iznosi su manji, osim za sjedišta županije i Grad Zagreb. Kandidati i liste za gradonačelnike sjedišta županije i gradska vijeća sjedišta županije mogu također potrošiti po 600.000 kuna. Osti ni blizu tome, ovisno o veličini gradova i općina, bolje rečeno o broju žitelja.

Ako se uzmu u obzir gradovi i općine u Ličko-senjskoj županiji, tada gradovi Otočac, Senj i Novalja te općine Plitvička Jezera i Brinje mogu potrošiti po kandidatu i po listi do 100.000 kuna. 50.000 kuna mogu potrošiti kandidati i liste u općinama Perušić, Vrhovine, Lovinac, Udbina, Donji Lapac i Karlobag. Jedino Gospić smije, samo zato što je sjedište županije, potrošiti spomenutih 600.000 kuna po kandidatu i po listi.

Eto, tako rekla država, pa komu obojci komu opanci. A opanci i obojci ne moraju ovisiti o tim maksimiranim iznosima, naši kandidati i liste se uvijek nekako snađu, pa uvijek kapne kakva parica i mimo toga, netko se već za to pobrine, naravno.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!