O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Stambeni krediti za mlade

1/1
Stambeni krediti za mlade
Stambeni krediti za mlade
Objavljeno: 14-04-2017

OTOČAC - Na protekloj sjednici Vlada Republike Hrvatske usvojila je Prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita.

Prijedlog Zakona o subvencioniranju stambenih kredita omogućuje građanima do 45 godina starosti, koji u vlasništvu nemaju stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu imaju samo jedan stan ili kuću koju prodaju radi kupnje većeg stana ili kuće, odnosno gradnje kuće, zbog potreba vlastitog stanovanja, da po povoljnijim uvjetima riješe svoje stambeno pitanje. Država će prve četiri godine plaćati polovicu iznosa ukupnog obroka kredita i to unaprijed za tekuću kalendarsku godinu. Otplata se može produžiti za godinu dana zbog utvrđenoga invaliditeta, a dvije godine za svako živorođeno odnosno posvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita. Subvencije se odnose na kupnju kuće odnosno stana do 100.000 eura po cijeni do najviše 1.500,00 eura po četvornomu metru.

Efektivna kamatna stopa ne može biti veća od 3,75 posto godišnje, te po proteku prve četiri godine otplate kredita, a najmanje dvije godine, ne može biti viša od 10 posto od kamatne stope određene za prve četiri godine otplate.

Subvencioniraju se krediti za čije je dobivanje zahtjev podnesen nakon stupanja na snagu ovoga Zakona a subvencija se može dobiti za kupnju novog ili rabljenog zakonito izgrađenog stana, odnosno kuće te za gradnju kuće. Zahtjev za subvencioniranjem kredita moći će se podnositi nakon što Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama objavi javni poziv u Narodnim novinama, a to će se učiniti nakon što Prijedlog Zakona prođe proceduru usvajanja i stupi na snagu – stoji u pristiglu priopćenju Vlade Republike Hrvatske.

M. K.

Podijeli novost na društvenim mrežama!