O nama   
Kontakt   
Oglašavanje   
Impresum   
Uvjeti korištenja   
Pošaljite nam vijest!
GlasLike.hr
Lika nekretnine
povratak

Sretan vam 10. travnja - dan konstituiranja Grada Otočca

1/1
Sretan vam 10. travnja - dan konstituiranja Grada Otočca
Sretan vam 10. travnja - dan konstituiranja Grada Otočca
Objavljeno: 10-04-2017

OTOČAC – Danas je 10. travnja, danas je rođendan Grada Otočca. Napunilo se (kako vrijeme leti!) 24 godine kako je Otočac treći put postao – gradom. Naime, 10. travnja 1993. zakazana je i održana konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. Samim tim činom Otočac je postao grad u administrativnom poimanju riječi. Tadašnjim zakonom utemeljeno samo 49 gradova uz grad Zagreb u cijeloj Hrvatskoj, a da je kasnijim izmjenama zakona taj broj gradova enormno povećan. Otočac se našao, dakle, u tih prvotnih 49 gradova.

Samo da se prisjetimo, za prvoga otočkog gradonačelnika izabran je Dražen Bobinac, za njegove zamjenike Joso Brajković i Milan Kranjčević.

Valja se prisjetiti da je borba za dobivanje statusa grada te 1992. bila nesmiljena. Naime, spočetka Otočac nije bio predviđen da ima status grada, već općine. I kad je tadašnje općinsko rukovodstvo (Općina Otočac) na taj nacrt zakona reagiralo, iz Zagreba su stizala uvjeravanja kako je to malo važno, kako je to nebitno, kako će gradovi i općine ionako imati iste nadležnosti pa čemu tolika vika. No kad im se postavilo pitanje čemu onda ta dioba, pa makar bila i samo jezična, odgovori bi zamuckivali. Za spomenuti je da su u Ličko-senjskoj županiji bila predviđena dva grada: Gospić i Senj, jedan kao sjedište županije (pa kakva bi to županija bila da joj je sjedište u jednoj općini?), a drugi iz povijesnih razloga.

Zar treba sumnjati da su „borbi“ da Otočac ne bude grad pridonosili političari ukotvljeni u visoku politiku podrijetlom iz regije Gacke, imena da im ne spominjemo, ima ih još živućih, koji su puhali radije u tuđi nego u svoj rog. I onda kad je Izvršno vijeće rezolutno stalo da se izbori za status grada (u čemu je malenkost autora ovoga članka pisanjem i obrazlaganjem razloga zašto Otočac mora biti Grad – povijesni, zemljopisni, sociološki, demografski, lingvistički itd.- dijelom sudjelovala), konačno se promijenilo mišljenje i u zadnji čas, ali doslovno u zadnji čas, Otočac je iz statusa općine premješten u status grada.

Gačankama i Gačanima čestitamo 10. travnja, kao dan konstituiranja njihova grada.

M. Kranjčević

Podijeli novost na društvenim mrežama!